Tugo naša

Aleksandar Andi Zolotić
Aleksandar Andi Zolotić
Zaista su u izgledu pokvareni mobiteli, koje bi trebali i mnogi od nas nositi u servis na popravak.
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

“Jedan starac odnese svoj mobitel u servis na popravak. Serviser mu reče: “Gospodine, ali ovaj telefon nije u kvaru.” Starac onda u suzama reče: “Ako nije u kvaru, onda zašto me moja djeca ne zovu?”

Evo, moto moje priče je upravo u riječima i suzama ovoga starca, sadržana je na istini i realnosti naše svakodnevnice.

Dakle, u našim životima i putevima naših različitih sudbina, mnoge su prepreke i razno razne blokade, prilike i neprilike, ali nam je u osnovi i suštinski aktuelni način odgoja svoje djece i porodična harmonija.

Danas nam je sve poremećeno, agresija i ratovi, učinili su nam nakaradne i neprimjerene sudbine, u ostvarenju već godinama naših načina porodičnog i patrijahalnog odgoja, gdje je u tim temeljima bila uvijek roditeljska briga i pažnja, ljubav i poštovanje, harmonija i dostojanstvena tolerancija u međusobnim odnosima i razumjevanju vremena i događajima u društvu.

Govore, da mi stari nismo znali odgajati našu djecu, jer se poštovao starinski patrijahalni odnos u svakom pogledu, poštovanje međusobno sa običajima i navikama, a Bogami ponekad po potrebi za neposluh primjenjivala bi sei tzv. “šipkica” iz raja izašla, kako bi to stari govorili.

Tako sam odgajao i svoju djecu, koji su veoma uspješno završavali i svoje fakultetsko školovanje, našli svoja zaposlenja, formirali porodice i uvećavali porodično i ljudsko blago, dolaskom na svijet i naših unučića.

Međutim, došla je agresija, to ljudsko bezumno nepredvidljivo zlo, porodice nam se rastaču, odlaze milom ili silom u druge svjetske destinacije, bez mogućnosti uticaja nas starijih u daljem odgoju svoje unučadi.

Govori se da smo mi stariji staromodni ili konzervativni u odgoju svoje djece, jer takve su nam i bile metode i primenjivani načini kućnoga odgoja.

Slika sa vodopada Nijagare iz Kanade

Danas je, upravo u tome međunarodnom svijetu i moderni način odgajanja, gdje upravo tih četvero mojih unuka starosti po tridesetak godina, nemaju običaja da okrenu telefonski broj i priupitaju svoga dedu, kako sam , da li sam zdrav i dobar i šta radim.

Zaista su u izgledu pokvareni mobiteli, koje bi trebali i mnogi od nas nositi u servis na popravak.

Ali, zato je tu moj rođeni sin Goran, kojega smo pok. supruga Grozdana i ja, lično i porodično odgajali, da ne prođe niti jedan dan da se on ne javi iz Švice svome ocu i sasvim mi je dovoljno da me priupita kako sam.

Po onoj starinskoj i narodnoj, a svaka je pametna i korisna, kaže se: “Pita starost šta je radila mladost.”

Dakle, sve u svoje vrijeme, nužno je i potrebno misliti na sve, te isto tako i na pozne godine, da je čovjek i materijalno situiran, da ima svoje potomke koji nas vole, njeguju ljubav i pažnju i prema nama starijima, da imamo siguran svoj krov nad glavom i na kraju da posjedujemo svoj duševni mir i svako zadovoljstvo u ovim našim staračkim godinama.

Svakako sam, kao višegodišnji profesor elektrotehničke struke sa izuzetni životnim iskustvom i potrebnim znanjem, često i svojim učenicima prenosio i prepričavao moje istinske i ljudske dobre spoznaje i njihovu primjenu u našem društvu.

Ukazivao sam im na značaj i ulogu roditeljskog doma i taj odgoj, a obrazovanje iz škole, društvene zajednice i bilo kojeg drugoga vida i oblika, induvidualna je prilika i mogućnost prisvajanja.

Često sam im govorio da nauka nije zec, jer radne navike omogućavaju da se sve sustigne u radu i životu, kao i da nikada ne idu linijom manjeg otpora, što znači da biraju pouzdano zanimanje i školovanje, koje će im garantovati i veoma uspješan radni vijek, a Bogami garantovati i adekvatnu materijalnu sigurnost i porodičnu egzistenciju, a time obezbjediti i porodičnu harmoniju zajedničkog života.

SANDžaklija preporučuje

Šta naši urednici čitaju, gledaju i slušaju svake hefte. Prijavite se za Heftični Bilten i nikad više ne propustite velike priče.

Čitajte više

Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Search

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.