Počeo filmski festival u Cannesu

Godine 2020. filmski festival u Cannesu nije održan zbog pandemije koronavirusa.
Počeo filmski festival u Cannesu: Alban Ukaj glumi u filmu koji je u zvaničnoj selekciji_628585f21010b.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Čuveni Filmski festival u Cannesu svečano je otvoren po 75. put, s brojnim zvijezdama i gostima koji su tom mondenom gradu ponovo vratili uzbuđenje i glamur, ali popraćen kontroverzom zbog odbijanja akreditacija ruskim filmašima i novinarima. Godine 2020. filmski festival u Cannesu nije održan zbog pandemije koronavirusa, a prošle se godine održao u posebnim uslovima.

Jednostavno rečeno, presretan sam, rekao je predsjednik žirija Vincent Lindon na konferenciji za novinare.

Ceremoniju otvaranja vodila je Julianne Moore, a Festival je otvoren projekcijom zombi filma Final Cut reditelja Michela Hazanaviciusa. U žiriju su glumci i redatelji, među kojima su Rebecca Hall, Noomi Rapace, Deepika Padukone, Jeff Nichols i Asghar Farhadi.

Alban Ukaj, glumac i predsjednik skupštine Udruženja Kontakt, ostvario je ulogu u filmu Tori i Lokita, u režiji Jean-Pierre & Luc Dardenne, koji je uvršten u takmičarski program 75. Cannes Film Festivala.

Ovo je drugi put za Albana da sa braćom Dardenne odlazi u Cannes. Prvi put je učestvovao 2008. godine na 61. Cannes Film Festivalu sa njihovim filmom Lornina šutnja.

Najveći filmski festival na svijetu trajat će od od 17. do 28. maja, a povratak svečanosti, partija, glamura i novca daje nadu da će se gledatelji ponovo u velikom broju vratiti u kina.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.