25 godina Džemata Pariz

Džemat u Parizu je od svog osnutka bio sastavni dio Islamske zajednice i uvijek podržavao jedinu i jedinstvenu Islamsku zajednicu.
DB2EDB7E-08B3-4786-8296-2E35B03843DB
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

U maju 1992. godine je počeo rat u Bosni i Hercegovini i 11. Genocid nad Bošnjacima, što je pokrenulo Bošnjake da se po prvi put okupe i rade zajedno pomažući svoju Domovinu i svoj narod. Nakon pet godina humanitarnog rada, 14. maja 1997., prije 25 godina, odvažni Bošnjaci Pariza i okoline odlučili su da osnuju svoj Džemat u Parizu. Bilo ih je 40, poput prve skupine ashaba, ali su imali osjećaj da ih je 400 ili možda 4000. Mnogi su im govorili da neće uspjeti, da je Džemat neodrživ, da nas ima malo, ali su se oni u Allaha, Svemoćnog, pouzdali i čvrsto na putu Džemata ostali.

Ubrzo su im se pridružili još desetine odlučnih Bošnjaka, Albanaca i Goranaca.Iskušenja na tom putu samo su jačala Džemat, koji svakim danom postaje jači, brojniji i jedinstveniji. Posebnu snagu našem Džematu je dala vakufska akcija za kupovinu novih prostorija Džemata, koja nam je pokazala da možemo nositi emanet Islama u Parizu i Francuskoj. Džemat u Parizu je od svog osnutka bio sastavni dio Islamske zajednice i uvijek podržavao jedinu i jedinstvenu Islamsku zajednicu koja okuplja sve Bošnjake u Domovini i Dijaspori. U tom smislu smo uvijek nedvosmisleno bili uz našu Islamsku zajednicu okupljenu oko Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, dajući joj svu svoju duhovnu, morlanu i materijalnu podršku.

Zato želimo da, obilježavajući 25 godina Džemata u Parizu, dokažemo i učvrstimo jedinstvo Islamske zajednice i dati pečat stabilnosti i snazi jednog saffa, prvenstveno u našem Džematu, a onda i Islamskoj zajednici kojoj pripadamo i kojom se uvijek ponosimo.

Godišnjicu Džemata ćemo organizovati u subotu 21. maja 2022. u 19 časova.
Tim povodom Džemat u Parizu organizuje svečanost u subotu 21. maja 2022. godine u 19h u prostorijama Diyaneta – DITIB-a Francuske, na adresi: 58 Rue Lénine, 93170 Bagnolet.

Svečanosti će prisustvovati i predstavnici islamskih i drugih institucija :

– Glavni Muftija Islamske zajednice u Srbiji, dr Mevlud ef. Dudić
– Direktor vakufske direkcije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, hafiz dr Senaid ef. Zajimović
– Predsjednik DITIB-a za Pariz dr Ibrahim ef Isitan
– Glavni imam Islamske zajednice Bošnjaka u Francuskoj Mr Isah ef Dacić
– Imam Igmanske šehidske džamije i dugogodišnji imam Džemata u Parizu, Harun ef. Hodžić
– Direktor Sandžak Media centra, Mr Salahudin Fetić;
kao i brojni predstavnici islamskih i drugih institucija u Parizu i Francuskoj.

Zahvaljujeno se svima onima koji su pomogli organizaciju ove svečanosti, a posebno ističemo:

  • Sandžak Media Centar i Sandžak TV kao medijske pokrovitelje svečanosti;
  • DITIB – DIYANET u Francuskoj koji nam je ustupio sale i svoju stručnu pomoć za organizaciju ove svečanosti;
  • Restoran Balkan-grill, koji je preuzeo organizaciju pripremanja naše tradicionalne kuhinje i poslastica

Mubarekolsun nek nam je 25 godina Džemata u Parizu, uz dove da nam Allah pomogne da naš Džemat traje kroz naša pokoljenja sve do Sudnjeg dana, a da ubrzo budemo u novim većim prostorijama koje će nam omogućiti više aktivnosti i okupiti više džematlija i džematlijke.

Molimo Allaha da ukabuli uloženi trud i imetak našim članovima, vakifima i džematlijama, da njima i njihovim porodicama podari zdravlja i berićeta, a da onima koji su preselili na Bolji svijet podari rahmet i magfiret, Svoju milost i oprost, te da nas sve ponovo okupi u Džennetul-Firdeusu u najboljem Džematu sa našim Miljenikom i Poslanikom, Muhammedom, s.a.v.s., vjerovjesicima, šehidima i dobrima. Amin!

Mahsus selam,
Odbor IZBF Džemata Parizu

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.