Ove godine radovi na prvoj fazi toplifikacije Pljevalja

Otpočinjanjem radova na toplifikaciji konačno se realizuje ideja stara četiri decenije.
Ove godine radovi na prvoj fazi toplifikacije Pljevalja_628440fed60f6.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

U prostorijama TE “Pljevlja” (TEP), potpisan je ugovor između Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) i Uprave javnih radova (UJR), a u vezi sa projektom “Toplifikacija Pljevalja, za čista i topla Pljevlja – izgradnja primarnog toplovoda od TE do grada”.

Potpisnici ugovora su izvršni direktor EPCG Nikola Rovčanin i direktor UJR Boro Lučić, a ceremoniji su prisustvovali i izvršni rukovodilac FC Proizvodnja Bojan Đordan, menadžer projekta “Toplifikacija” Veselin Sekulić, menadžer projekta “Ekološka rekonstrukcija TEP” Zoran Šljukić, v. d. rukovodilac podružnice TEP Mirko Mazalica, koordinator projekta i član Odbora direktora EPCG Jovan Radošević te predstavnik Sektora za pravnu praksu i podršku FC pri Direkciji za pravne poslove Mladen Joksović.

Prva faza naznačenog projekta odnosi se na izradu Glavnog cjelokupnog projekta primarnog toplovoda i izgradnju primarnog toplovoda od TEP u dužini od oko 1830 m.

Pored potpisivanja ugovora, menadžeri projekta su prezentovali završno Idejno rješenje, koje je u skladu sa zakonskom procedurom, dobilo pozitivni izvještaj revizije.

Treći partner, Opština Pljevlja, u skladu sa potpisanim Memorandumom o razumjevanju između Opštine Pljevlja, UJR i EPCG, biće potpuna podrška u realizaciji prve faze, u smislu izdavanja UT uslova, eksproprijacije zemljišta, izdavanja građevinske dozvole itd.

Otpočinjanjem radova na toplifikaciji konačno se realizuje ideja stara četiri decenije.
„Očekujem da, nakon raspisanog tendera, već u toku ove godine imamo radove na prvoj fazi toplifikacije. Višedecenijsko oklijevanje da se pristupi realizaciji toplifikacije imalo je zaista razorne ekonomske, socijalne i demografske posljedice po Pljevlja. Osnovni motiv EPCG je da, uvezujući stratešku posvećenost zaštiti životne sredine i obavezu prema opštini Pljevlja, doprinese da ovaj prostor dobije ono što bi, da je bilo sreće i pameti, bilo izgrađeno još 1983. godine. Naša kompanija u ovaj projekat ulaže 5 miliona evra, od čega polovina novca ide na realizaciju prve faze“, kazao je Nikola Rovčanin.

„Veoma mi je drago što sam u prilici da konstatujem da, u pogledu radova predviđenih za 2022. godinu, definitivno neće sve ostati samo na papiru, nego će se konkretizovati neki razvojni planovi. Toplifikacija je jedan od najvažnijih projekata za Pljevlja, a nadam se da ćemo, u dogledno vrijeme, završiti sav posao“, istakao je Boro Lučić.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.