MMR vakcina

Vakcina može samo da pomogne i odgovorno tvrdim da je vakcina lijek broj jedan, nema drugog lijeka.
MMR vakcinu primilo je 13% djece koja su rođena 2020. godine_6282f8b627ab1.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Održana je druga sednica savjeta za zdravlje na kojoj je jedna od tačaka dnevnog reda bila vakcinacija djece MMR vakcinom. Pedijatar dr. Dženeta Bogućanin apelovala je na sve roditelje da vakcinišu svoju djecu jer je broj imunizovane djece jako mali.

„Da se u naredna dva mjeseca ne bi dogodila epidemija koja može biti pogubna, koja je pogubna ako ijedno dijete oboli ili se ne daj Bože završi sa smrtnim ishodom. Zato molim i apelujem na sve roditelje da dovedu svoju djecu da prime vakcinu, da ne bismo došli u situaciju da primjenjujemo sve zakonske odredbe.

Donijeli smo zaključke da se revidiraju kartoteke u domovima zdravlja, dispanzerima i vrtićima i da se vidi koja su djeca vakcinisana i da se, ako nisu vakcinisana, odazovu na vakcinaciju. Postoje neželjene reakcije da vam otekne djetetu malo ruka, da se javi povišena tjelesna temperatura ali je sve to zaista rijetko, privremeno i traje kratko i ne doprinosi nikakvom lošem zdravlju djeteta. Vakcina može samo da pomogne i odgovorno tvrdim da je vakcina lijek broj jedan, nema drugog lijeka.“

Član Gradskog vijeća Novog Pazara zadužen za oblast zdravstva i socijalne politike Fevzija Murić naglasio je da su roditelji počeli da dovode djecu na vakcinaciju ali da je to i dalje mali procenat.

„Do sada je za 2020. godište vakcinisano svega 13% a treba da bude 95%, tako da smo daleko od tog broja i ono što je najžalosnije jeste da ako uporedimo Novi Pazar, Tutin i Sjenicu, Tutin i Sjenica imaju daleko bolju imunizaciju i oni su blizu da dostignu maksimalni broj, mi smo daleko od tog potrebnog broja. Ovo govorim iz razloga da smo veoma potencijalno ugroženi i da može da dođe do epidemije, ne bih želeo da se to desi u našem gradu nakon svega što je prošlo u prethodne dvije godine sa koronom.

Mi kao grad i kroz Savjet za zdravlje i kroz sve druge institucije, kroz društvene djelatnosti ćemo dati maksimalni doprinos da ova imunizacija teče što bolje i što efikasnije. Želim samo da roditelje podsjetim na jednu osnovnu stvar, ova imunizacija je zakonom obavezna. Svaki roditelj može doći pod sankciju prekršajne kazne koja je viša od 150.000 dinara ako se ne zvrši imunizacija. Drugo, objektivno nijedno dijete ne bi trebalo da bude i ne bi moglo da bude upisano u vrtić, a posebno da pođe u osnovnu školu a da nije imunizovano od MMR-a. MMR treba da se završi imunizacija sa 13. mjesecom, međutim kod nas ima djece koja imaju po 2-3 godine a da nisu imunizovana.“

Naglasili su da je potrebno da dijete bude potpuno zdravo, kako bi bilo vakcinisano MMR vakcinom.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.