Kratki film SEVAP/MITZVAH Sabine Vajrače

Ovaj film dolazi u još jednom ključnom trenutku u historiji.
Kratki film SEVAP/MITZVAH Sabine Vajrače osvojo prvo mjesto na Claims Conference takmičenju_628459e752d1a.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Gideon Taylor, predsjednik Konferencije o židovskim materijalnim zahtjevima protiv Njemačke (Claims Conference), proglasio je pobjednika takmičenja Claims Conferencea za kratki film, otvorenog za projekte u razvoju sa velikim temama. Prvo mjesto osvojila je Sabina Vajrača, bosansko-američka rediteljica na koju je uticalo iskustvo njene muslimanske porodice u BiH tokom Drugog svjetskog rata. Na takmičenje je pristiglo 39 prijava iz sedam zemalja. Svi filmovi, prema kriterijima takmičenja, tematski su morali biti fokusirani na holokaust. Nagrada za pobjednicu, uz 40.000 američkih dolara (USD), je i dodatna podrška za razvoj projekta, kako bi od scenarija nastao film.

– Claims Conference sa zadovoljstvom pruža priliku novoj generaciji reditelja da ožive sjećanja i lekcije iz holokausta. Ponosni smo što pomažemo u stvaranju igranih i dokumentarnih filmova. Film je kritički medij kada je u pitanju pričanje priča o holokaustu, i ovo je sjajna prilika da podržimo reditelje koji dijele pogled na historiju. Ovaj film dolazi u još jednom ključnom trenutku u historiji, kada svjedočimo koliko je važno djelovati – a ne biti puki posmatrač, rekao je Gideon Taylor, predsjednik Claims Conferencea.

Sabina Vajrača, ovogodišnja pobjednica, napisala je uzbudljiv scenarij inspirisan istinitom pričom koja se proteže na dva rata u Bosni i Hercegovini. Film Sevap / Mitzvah govori o muslimanskoj porodici koja spašava prijatelje Jevreje kada nacisti okupiraju Sarajevo, a oni im uzvraćaju dobročinstvo pedeset godina kasnije tokom rata u BiH.

Film je inspirisan pričom o porodicama Hardaga, koji su bili muslimani, i Kabiljo, koji su bili Jevreji. Kada su nacisti okupirali Sarajevo, porodica Hardaga primila je porodicu Kabiljo i tretirala ih kao svoje članove, pritom rizikujući vlastite živote. Godinama su im pružali podršku i sigurnost, što ih je i same dovodilo u veliku opasnost. Zahvaljujući hrabrosti i humanosti porodice Hardaga, obitelj Kabiljo preživjela je holokaust i emigrirala u Izrael.

Porodica Kabiljo svjedočila je u Yad Vashemu 1984. godine i Hardage su odlikovane medaljom Pravednika među narodima. Pedeset godina kasnije, dok je bjesnio rat u Sarajevu, Hardage su bili u opasnosti. Reagirajući na hitne molbe porodice Kabiljo, država Izrael im je obezbijedila siguran izlazak iz opkoljenog grada i obitelj Hardaga je stigla u Izrael.

Film rediteljice Sabine Vajrače i obitelj Hardaga predstavljeni su u kampanji Ne budi posmatrač (Don’t Be A Bystander), koju je Claims Conference nedavno pokrenula na društvenim mrežama. Priča o porodicama Hardaga i Kabiljo ima preko 1,8 miliona pregleda, a kompletna kampanja preko 14 miliona. Claims Conference je pokrenula kampanju kako bi ukazala na sve koji su odlikovani priznanjem Pravednika među narodima, počast kojom je Yad Vashem odlikovao nejevreje koji su rizikovali vlastite živote, a nerijetko i živote porodica, kako bi spasili Jevreje tokom holokausta. Misija Claims Conferencea je potaknuti svijet da se osloni na humanost, što je i poruka filma Sabine Vajrače.

– Najiskrenije sam zahvalna i veoma uzbuđena što sam dobitnica ovogodišnje stipendije za snimanje filmova od Claims Conferencea. Čast je biti izabrana u ovako nevjerovatnoj grupi priča, kazala je rediteljica Sabina Vajrača, dodajući: Neka nas ova priča, inspirisana muslimanskim i jevrejskim porodica koje pomažu jedne drugima da bi preživjele kada im ratovi dođu na prag, podstakne da neprestano biramo dobro umjesto zla, bez obzira na okolnosti, čak i ako to znači prelazak vjerskih, političkih ili bilo kojih drugih granica koje ponekad smatramo nepremostivim.

– Radujemo se što ćemo Sabini Vajrači dodijeliti glavnu nagradu Claims Conferencea. Njen film inspiriše sve nas da prekoračimo društvene i političke norme i da se oslonimo na svoju humanost, pomažući našim prijateljima i komšijama tokom izazovnih vremena, čak i ako to znači da se izlažemo opasnosti. Bez filma i društvenih medija priče o holokaustu mogu biti izgubljene, a lekcije koje pružaju zaboravljene, istakao je Greg Schneider, izvršni potpredsjednik Claims Conferencea.

Sabina Vajrača nominirana je za nagradu HUMANITAS 2020, studentskog Oscara® i nagradu Britanske studentske akademije filmske i televizijske umjetnosti (BAFTA). Dobitnica je glavne nagrade Udruženja američkih reditelja studentskih filmskih nagrada (DGA SA) za 2019. godinu, kao i stipendije Alfreda P. Sloana.

Pobjednički film odabrao je stručni žiri sastavljen od pravnika uposlenih u filmskoj industriji, među kojima su bili i Florentina Almonte, izvršna direktorica za nabavku sadržaja sa Shorts TV International, Wouter Jansen, vlasnik kompanije za prodaju i distribuciju festivala Square Eyes, Pelin Uzay, producentica i filmska konsultantica, te Philippa Kowarsky, glavna urednica BBC Storyvillea.

– Bilo mi je veliko zadovoljstvo i čast biti dio žirija. Divno je vidjeti kako se nova generacija reditelja bavi tako važnom temom. Radujem se završenom rezultatu i utjecaju na buduće generacije kada saznaju za ove događaje koji su se dogodili tokom holokausta, rekla je Florentina Almonte.

– Film je kritički važan medij u vremenu virtuelnog i digitalnog sadržaja. Inspirativno je svjedočiti novoj generaciji reditelja koji nastoje nastaviti pričati priče o holokaustu i koristiti svoj zanat kako bi ovjekovječili istinu, rekao je dr. Michael Berenbaum, savjetnik za historijske filmove i dizajn muzeja, profesor jevrejskih studija na Američkom jevrejskom univerzitetu i član filmskog komiteta Claims Conferencea.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.