Kao u filmu “Ko to tamo peva”

Ovaj most je žila kucavica čitavog sela.
U pljevaljskom selu most kao u filmu “Ko to tamo peva”_628246bcc12eb.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Da se kojim slučajem snima nastavak kultnog filma “Ko to tamo peva”, most u pljevaljskom selu Gornji Gradac zasigurno bi konkurisao za jednu od potencijalnih lokacija za snimanje. Most na koji se oslanja četrdesetak domaćinstva nije u funkciji za prelaz automobilima, a rizičan je i za pješake. Projekat sanacije niko nije radio, a procjenjuje se da je za to potrebno preko 100.000 eura.

Prelijep krajolik i pregolemi problemi – tako bi se u najkraćem moglo opisati selo Gornji Gradac udaljeno dvadesetak kilometara od Pljevalja. A motiv za dolazak u ovaj bajkoviti predio je most na Ćehotini ili bolje reći ono što je ostalo od njega.
“Ovaj most je žila kucavica čitavog sela. Dvije trećine imanja su naslonjene sa lijeve strane, pa zbog nemogućnosti prelaska, vrijednost plodova opada”, upozorava mještanin Mirsad Mašović.

Da se u zbilji ne bi ponovila scena iz kultnog filma “Ko to tamo peva” iz opštine Pljevlja su nakon ispitivanja stabilnosti mosta postavili znak upozorenja.
“Opštinski organi, kad su došli i vidjeli u kakvom je stanju, jedino su donijeli tablu i stavili upozorenje građanima da most nije u funckiji”, priča mještanin Mevzet Čengić.

Postavljanje table, koja je u međuvremenu nestala, bila je jedina aktivnost Opštine na brojne apele i obraćanja mještana za sanaciju mosta.
“Dolazili su i razni ljudi iz opštinskih struktura. Obećanja je bilo da ih ne mogu pobrojati. Nikad ništa nije realizovano”, dodao je Čengić.

Novi potpredsjednik Opštine Nenad Rubežić ne može mještanima obećati novi most, ali opština ima predlog.
“Moramo sagledati stvari činjenično i na osnovu zahtjeva građana, formiranja Mjesnog odbora za most da se razmotri situacija kako najbolje riješiti taj problem. Rješavanje problema može da se uradi preko projekta sanacije”, poručio je Rubežić.

Iz ovogodišnjeg Budžeta novac za most u Gradcu bi se mogao povući sa pojedinih pozicija namijenjenih putnoj infrastrukturi i izgradnji propusta i mostova, kaže Rubežić naglašavajući da je preduslov bilo kakvih aktivnosti formiranje Odbora za sanaciju od strane mještana i ponovno pokretanje inicijative ka opštini.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.