Dobro koje si učinio

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Molio sam Allaha da spasi nju i mog sina.
Aliona Kannesten
Aliona Kannesten
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Novo!
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

U hladnoj, olujnoj noći, dok je doktor dežurao u maloj bolnici, ušla je stara, umorna i bolesna žena, čija je trošna odjeća ukazivala na njeno teško materijalno stanje. Sa njom je ušao mladić od tridesetak godina, kojem kao da je vrijeme oduzelo osmijeh, a činilo se da mu nedostaje i san.

Doktor je pitao ženu: ”Šta vam je, gospođo, šta vas muči?”
Starica je odgovorila: ”Mislim da su mi šećer i krvni pritisak visoki.”
”Pa, hajde onda da izvršimo pregled i saznamo u čemu je problem”, dodao je doktor.

U međuvremenu je mladiću zazvonio telefon i on je, ljubazno se izvinjavajući, izašao iz sobe za pregled da odgovori na poziv, jer mu je to bilo vrlo važno. Nakon nekog vremena vratio se sa suzama u očima ne govoreći ništa. Pitao je doktora za stanje pacijentkinje. Doktor je rekao da joj je hitno potreban inzulin, kojeg nema u bolnici. Mladić je odgovorio: ”Idem odmah da ga kupim u apoteci.”
Žena mu je rekla: “Ali, sine moj, napolju je hladno, ne želim da se mučiš, dovoljno je ovo što si uradio.”
On je odgovorio: ”Majko, tvoje zdravlje je sada najvažnije.” I otišao je.

Doktor ju je pitao: ”Zašto si mu to rekla? To je njegova dužnost, ti si mu majka!”
Žena je odgovorila: ”Ja nisam njegova majka, ja sam dolazila pješke po hladnoći da uštedim troškove prevoza, pa je on stao pored mene svojim autom i rekao mi: “Majko, jako je hladno, sjedi u auto, odvest ću te gdje hoćeš.” I dovezao me je u bolnicu, a evo sad je otišao da mi donese i lijek i da ga plati iz svog džepa!”

Ubrzo je mladić donio inzulin i kad je ušao u ordinaciju ponovo mu je zazvonio telefon, pa je izašao da se javi. Ovaj put se vratio sa osmijehom na licu, govoreći: ”Hvala Allahu! Hvala Allahu!”

Dokotor ga je pitao o njegovom postupku, a on je rekao: ”Ja radim sâm u ovoj zemlji, a moja supruga je u drugoj državi. Trudna je nakon 7 godina braka i nosi muško dijete, a danas joj je vrijeme da se porodi. Puno je iskrvarila; u prvom kontaktu su mi rekli da je njeno stanje opasno i da joj treba krv, a u toj bolnici nemaju zaliha njezine krvne grupe.

Na putu do apoteke po inzulin, molio sam Allaha da spasi nju i mog sina. Kada su me ponovo nazvali rekli su mi da su tri osobe iz udruženja dobrovoljnih davalaca krvi iznenada ušli sa vrećama krvi da daju u bolnicu za sve krvne grupe. Podijelili su krv svim većim bolnicama u okolini, pa im je ostala određena količina i odlučili su da ih daju ovoj maloj bolnici. Na taj način su mi spasili suprugu i moj sin je rođen potpuno zdrav, hvala Allahu.”

Začuđen svime što je vidio i čuo, doktor mu je rekao: “Dobro koje si učinio ovoj starici, donijelo je veliko dobro tebi i tvojoj porodici.”

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Budimo prijatelji

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.