Devastiranje Nacionalnog parka Prokletije

Gradnjom mHE učinjen "ekocid" i prema prirodi i prema narodu.
Gradnjom dvije mHE devastira se NP Prokletije_6282469f068cc.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Poznati civilni aktivista iz Plava Rašit Marković, na svom Fejsbuk nalogu je ukazao na devastaciju Nacionalnog parka Prokletije izazvanu gradnjom dvije minihidroelektrane (mHE).

“Svi portali i mediji bruje o kilometru puta u NP Prokletije na gusinjskoj strani, niko ni da pomene kakve su urađene devastacije na plavskoj strani izgradnjom dvije ‘ekocidne’ skalamerije zvane minihidroelektrane”, napisao je Marković na Fejsbuku.

On kaže da je gradnjom mHE učinjen “ekocid” i prema prirodi i prema narodu a, kako dodaje, sve pod plaštom legaliteta i patriotizma.

Marković je pozvao ekologe da se oglase o gradnji dvije mHE u zoni zaštite NP Prokletije.
“Koliko je tamo probijeno kanala, pristupnih puteva, koliko kilometara azbestnih cijevi je položeno da bi prekapili tri pitke rijeke, koliko je podzemnih tokova iskidano, koliko je šume posječeno za sve to, plus za dalekovode, koliko je vrsta otjerano, koliko je štete napravljeno”, navodi Marković.

Taj civilni aktivista smatra da je potrebno pokrenuti sudski pravni proces i uraditi reviziju dokumentacije a kako bi se pitka voda vratila u vjekovna korita.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.