Odnosi Bošnjaka i Srba napredovali

Ko i po kojoj osnovi je dozvolio da bude pored tradicionalne Islamske zajednice registrirano i nešto što nazivaju također Islamskom zajednicom?
Muftija Dudić: Islamska zajednica pripada svim muslimanima_62484db2d638d.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbije muftija dr Mevlud ef. Dudić bio je gost serijala intervjua “Ozbiljno sa Đukom”, u produkciji “Objektiv TV”. Glavna tema emisije bila je odnos Bošnjaka i Srba, kao i koliko je isti napredovao posljednjih godina.

Muftija Dudić tom prilikom istakao da su odnosi između Bošnjaka i Srba i muslimana i pravoslavaca, od izuzetnog značaja.
“Na ovim prostorima i prostorima Balkana, niko nema bliži jedni drugima nego što su Bošnjaci i Srbi, Srbi i Bošnjaci, i ako to ne budemo shvatili, bojim se da će nam budućnost biti gora od prošlosti. Zato je našim vjerskim velikodostojnicima iz Srpske pravoslavne crkve, iz Islamske zajednice da i te kako vodimo računa kakve generacije podižemo. Da li ćemo podizati generacije guglovske, one koje će se napadati sa interneta, kompjutera, fejsbuka i tako dalje ili ćemo ih mi u pravom smislu podizati onako kako to dolikuje. Tu znače i među-komšijski odnosi, preči je bliži komšija, nego dalji brat. Dakle, tri vrste haka postoje, dvije vrste haka prema komšijama i jedan hak, ko bio, bez obzira kojoj vjeri pripadao, kojeg ubjeđenja bio, ako je vaš komšija on vam je preči, bliži i draži i imate više obaveza nego prema daljnjem bratu.”

Podsjetio je gledaoce na agresiju koja je izvršena 2007. godine na Islamsku zajednicu.
“Mimo svih normativnih akata i mimo propisa, 2007. godine jedna grupa nezadovoljnih imama ili bolje rečeno vjerskih službenika, uz veliku podršku tadašnjeg premijera Srbije Vojislava Koštunice i Sulejmana Ugljanina, htjeli su da stave pod svoju kontrolu Islamsku zajednicu i to je ono što nas i dan danas prati. Ja želim vaše gledatelje da podsjetim da 82% infrastrukture vjerskih službenika pripada Mešihatu Islamske zajednice na čijem sam čelu ja, a 18% nam je porobljeno. Stid me je da govorim o tome jer je to naša rak rana, no ja čvrsto vjerujem, iako smo uložili mnogo truda i napora a i dalje ćemo to činiti, da one koji su odbegli iz ove zajednice, da se vrate svojoj zajednici, njima je mjesto ovdje sa nama da radimo.”

Muftija Dudić kazao da se pitanje paravjerske tvorevine mora riješiti.
“To što su napravili ne vodi nikud, to nije dobro ni za samu državu Srbiju jer mi ističemo da su tu dvojni standardi, imajući u vidu da je Ustavom Reupublike Srbije i zakonom o crkvama i vjerskim zajednicama zagarantirano da može postojati jedna Islamska zajednica, a ne dvije. Ko i po kojoj osnovi je dozvolio da bude pored tradicionalne Islamske zajednice registrirano i nešto što nazivaju također Islamskom zajednicom, jedna paravjerska tvorevina, vjerovatno bi se to na svakom sudu moglo oboriti. Mi smo to uvijek isticali i smatramo da to nije dobro za državu.”

Osvrnuo se i na dešavanja u Priboju, te reakciju predsjednik Srbije Aleksandra Vučića.
“Da je bilo ko drugi došao, a ne predsjednik Srbije ništa ne bi valjalo, vjerujte, i mi bismo imali Priboj takav da bi ljudi pakovali kofere i odlazili u bijeli svijet, jednako i Srbi i Bošnjaci. Takav Priboj nikom ne treba, zato sam i istakao ako je on predsjednik, a jeste predsjednik, on je domaćin i on treba da dođe i podjednako da se obrati svima. Na takav način se vraća povjerenje, kao i u Sjenicu kad je došao, udarili smo kamen temeljac za najmoderniju školu u Srbiji.

Šta je trebalo? Da ne budem tamo, da ne kažem da se ponosimo zbog odluke da se gradi najmodernija škola? Pa 50 godina nije u Sjenici sagrađena nijedna škola. Kada smo postavili kamen temeljac za auto-put, šta je trebalo da kažemo: ti si zlonamjeran zato što si došao da postaviš kamen temeljac. Ponosni smo i zahvalni smo što se ispravljaju neke stvari. Predsjednik Srbije je napravio dosta dobrih iskoraka i to je za pozdraviti, posebno po pitanju „Otvorenog Balkana“, jer ako mene pitate, meni bi mnogo značilo da ja mogu privatno da putujem po regionu, a da sam privatni preduzetnik i da nemam poteškoća i problema – rekao je muftija.”

Muftija Dudić je naglasio da se porodici moraju vratiti prave vrijednosti, kako bi se nam se stanje popravilo.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.