Obnova Altun Alem džamije

Veliki je broj objekata od izutetnog značaja i svi oni traže određene intervencije. Odlučujemo u zavisnosti od značaja objekta  i stanja u kojem se nalazi i šta su nam prioriteti.
U ovoj godini počinje jedna faza obnove Altun Alem džamije_627e5b465010a.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Tim Republičkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture prošle godine počeo je istraživačke radove na Altun Alem džamiji u Novom Pazaru gdje je planirana sveobuhvatna obnova. Prethodno je neophodno obaviti sva istraživanja od materijala, konstrukcije objekta, pa i zemljišta kako bi dali kvalitetno rješenje

“Prije svega smo se prošle godine konkretno bavili statičkom sanacijom. Tu smo vrlo brzo uradili jedan projekat i kada pogledate sam ulaz u džamiju jasnose vidi da jedan stub ima otklon i da postoji mogućnost da usljed njegovog pomijeranja povuče svod. Vrlo brzo smo reagovali i hitnom intervencijom urađena je statička sanacija. Sve ostalo nije vezano za stabilnost objekta ali jeste za kvalitet stanja same građevine, kaže prof.dr Dubravka Đukanović direktorica Republičkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture
Sad je bitno skinuti cementnu masu a ne oštetiti originalni material same zidane strukture. Planirana su, između ostalog, i istraživanja u mihrabu kako bi se vidjelo šta na osnovu čega će se napraviti projekt kompletne obnove.”

“Sigurno će u 2022. godini početi jedna faza radova a onda ćemo vidjeti, u zavisnosti od finansijskih sredstava koliko dugo će trajati obnova. Mi pravimo program radova prema finansijskim mogućnostima. Veliki je broj objekata od izutetnog značaja i svi oni traže određene intervencije. Odlučujemo u zavisnosti od značaja objekta  i stanja u kojem se nalazi i šta su nam prioriteti. U ovom momentu u Novom pazaru to je Altun Alem džamija, intenzivno se bavimo Tvrđavom gdje smo već treću sezonu prisutni i radimo Petrovu crkvu”, istakla je.

Uprava za saradnju s crkvama i vjerskim zajednicama podržat će sve projekte Islamske zajednice
“Naš ključni zadatak je da pomognemo svom narodu i uradimo što je do nas kako bi Bošnjaci u Republici Srbiji, muslimani, uživali sva zakonom definisana prava I da se s njihovom implementacijom osjećaju jednakima”, kaže dr Ferid Bulić pomoćnik direktora Uprave za saradnju s vjerskim zajednicama.

Inače tim republičkog Zavoda svake godine u maju mjesecu napravi obilazak spomenika koji su u njihovoj nadležnosti, a posebno spomenike na kojima su planirani radovi. U delegaciji koja je primila predstavnike Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture prevođene direktoricom Đukanović bila je, pored dr Bulića i prof. Alma Rizvanović, posebna savjetnica za kulturu u Ministarstvu Srbije.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.