Mladi sve češće u psihičkoj krizi

Ne treba čekati na to “proći će” ili “tako je bilo i meni nekad” ili slične isprike već se treba posavjetovati sa stručnim licem.
Mladi sve češće u psihičkoj krizi_627e5b2e27e5e.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije samoubistvo predstavlja drugi vodeći uzrok smrti mladih, odmah nakon saobraćajnih nezgoda. U Srbiji je stopa samoubistva u posljednjih deset godina stabilna i iznosi oko 15 samoubistava na 100.000 stanovnika.

“Društvene mreže utječu na sve to. Mladi čovjek koji je u predadolescentnom ili adolescentnom periodu gdje hormoni bujaju vidi nekog Tiktokera ili Jutjubera kako on nešto radi  on bi da proba nešto slično. Rani pokazatelji psihičkih poremećaja jesu bezvoljnost, česta ili neprestana depresija, gubitak apetita, zamor, češći konflikti sa okolinom, nesanica.  Ipak, ono što na neki način ohrabruje jeste podatak da svaki deseti adolescent potraži stručnu pomoć usljed psihičkih smetnji. Statistički podatak je da mladi i nekako hoće da odu psihologu i psihijatru zato što je to sad trend u svijeti ali ne znam koliko u tome imaju potporu roditelja, staratelja”, kaže doc.dr Almedina Asotić Numanović.

Nažalost, postoji podatak da se pojavljuju psihički simptomi koji se u našem društvu prikrivaju, uz ispriku “proći će”.

“Tu bismo trebali gledati prve simptome koji su učestali i konstantni a koji se kose s dotadašnjim ponašanjem mlade osobe. Ne treba čekati na to “proći će” ili “tako je bilo i meni nekad” ili slične isprike već se treba posavjetovati sa stručnim licem.”

Podrška i pomoć, prije svega porodice, od izuzetnog je značaja.

“Pričajte, pričajte, pričajte s vašom djecom. Ne možemo samo govoriti to ne smiješ, to ne valja. Samo pričajte i dajte savjete, dajte primjere šta može da se desi s jedne a šta s druge strane. Postavite dva ekstrema i pustite neka oni odaberu. Uvijek će kad im se pusti da odaberu odabrati ono što je bolje za njih”, poručuje doc.dr Asotić Numanović.

Smirenost i pokazivanje razumijevanja doprinosi da se mlada osoba osjeti bezbjednije i sigurnije. Pažljivo slušanje izuzetno je važno, a tokom razgovora nikako ne treba biti sudija. Neophodno je edukovati mlade ljude o tome kako reagovati kada se oni ili njihovi prijatelji nalaze u psihičkoj krizi.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.