U iščekivanju oporezivanja serija

U iščekivanju oporezivanja serija_627daca4c8b56.jpeg
Dominantan medijski narativ bavit će se jednostavnim iščitavanjem statističkih torti o profitu ili broju korisnika, a onda i konkurencijom između različitih medijskih i tech korporacija bez uzimanja u obzir nešto šireg ekonomskog i socijalnog konteksta.
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Na globalnom audiovizualnom tržištu kojim posljednjih nekoliko godina dominiraju streaming platforme, nastavlja se nesmiljena borba konkurenata. Nakon što se Netflix nedavno suočio s drastičnim padom cijena dionica, njegovu tržišnu dominaciju sada ugrožava Disney+ rastom broja korisnika većim od predviđenog. Walt Disney, jedan od velikih globalnih medijskih konglomerata, izvijestio je da je broj korisnika njihove platforme Disney+ narastao za skoro 8 milijuna novih korisnika u prvom kvartalu ove godine što je sedamdesetak posto više nego je sama kompanija predviđala ranije. U tom kontekstu, plauzibilnim se čini objašnjenje da je stagnacija i pad Netflixa u broju korisnika te pad vrijednosti dionica rezultat prisutnosti novih igrača na tržištu i njihovog sve većeg udjela u cjelokupnom broju korisnika tzv. SVOD (Subscription Video on Demand) platformi.

Zajedno sa svojim drugim web platformama, poput ESPN-a ili Hulua, kompanija Disney se opasno približila brojci od 220 milijuna korisnika koliko trenutno drži globalni i američki SVOD lider Netflix. Iako u našem dijelu svijeta nije doživio veći skok te je i dalje u sjeni Netflixa i HBO-a, Disney+ u najvažnijem tržištu, onom američkom, doživljava primjetan rast. Istovremeno, nijedna od platformi ne uspijeva značajnije ući u potencijalno najveće regionalno tržište, ono azijsko što zbog kineskih restrikcija, što zbog dominacije domaće video produkcije u Indiji. A upravo se u tim tržištima krije potencijal novog rasta kada američka i europska tržišta postanu prezasićena.

Ova nesmiljena utrka prema vrhu, međutim, ima i svoju fusnotu koja je vrlo često izostavljena u medijskim izvještajima o SVOD-ovima. Dominantan medijski narativ bavit će se jednostavnim iščitavanjem statističkih torti o profitu ili broju korisnika, a onda i konkurencijom između različitih medijskih i tech korporacija bez uzimanja u obzir nešto šireg ekonomskog i socijalnog konteksta. Izostavljena fusnota u tom slučaju je: porezi, odnosno regulacija poslovanja kompanija koje maksimalno koriste, u suštini, ekonomski nereguliran internet, ili kako se to u policy jeziku kaže, digitalno tržište. I tu zapravo i treba tražiti prave povijesne i ekonomske razloge njihove ekspanzije. Upravo “regulatorni okvir dozvoljava koncentraciju i ekspanziju kapitala” te rast ovih kompanija (zajedno s ostalim velikim digitalnim platformama). U stručnoj javnosti sve se više i glasnije govori o potrebama regulacije poslovanja digitalnih platformi, ali dalje od akademskih i stručnih rasprava se nije puno pomaklo.

U konkretnom slučaju, EU regulativa koja je krenula na put zajedničke politike oporezivanja digitalnih platformi i korporacija, zapela je na razmeđu putova na kojem se susreću institucionalna i interesna kompleksnost same Unije s kompleksnošću interneta, a samim tim i njegove regulacije. Nakon protivljenja dijela država članica donošenju zajedničke porezne politike prema digitalnim platformama, rasprava i eventualne odluke o oporezivanju digitalnih platformi prenijele su se na razinu OECD-a i samih nacionalnih država. To se može tumačiti i kao kao poraz EU-a i njenih zajedničkih politika koje se očito ne uspijevaju uhvatiti u koštac za transnacionalnim kompanijama, ali i svojim članicama koje u stopiranju oporezivanja nalaze i vlastitu korist (primjerice, neoliberalna vlada u Irskoj).

SANDžaklija preporučuje

Šta naši urednici čitaju, gledaju i slušaju svake hefte. Prijavite se za Heftični Bilten i nikad više ne propustite velike priče.

Čitajte više

Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Search

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.