Za baš, baš malu decu

Zato što Evropska unija daje novac povoljno, ali traži precizan i istinit izveštaj o njegovom trošenju (a kako onda pošten čovek da krade?) dok Rusiju i Kinu nije briga hoće li te pare da ispare bez pisanog traga?
Peščanik
Peščanik
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Za razliku od miša koji je dobio grip pa je seo u džip, predsednik Srbije je dobio apstinencijalnu krizu pa je zaseo pred kamere da nadoknadi višednevno neobraćanje naciji. Takođe za razliku od miša koji je želeo da ga pregleda doktor mačak, predsednik Srbije je želeo da ga gledaju svi (a ne pregleda niko) pa i oni koji bi radije slavili Đurđevdan, te je svoj monolog rastegao ko slavski ručak.

Ono što je u tabloidnim medijima najavljivano kao ko zna koje po redu najvažnije obraćanje, bilo je odrešito i jasno taman koliko i kad bi vam u vremenskoj prognozi čitali bioskopski repertoar. Jeste, može se tumačiti kao da savetuju odlazak u bioskop jer vreme neće biti za šetnju i izlete, ali od meteorologa ipak očekujete nešto konkretnije.

A od predsednika Srbije tek ne očekujete da obigrava ko kiša oko Kragujevca kad daje političku prognozu. Tim pre što svi znaju da postoji samo jedna tema, a to nije uvođenje obaveznog vojnog roka, mada, kao i bioskopski repertoar u vremenskoj prognozi, i to može da posluži kao nagoveštaj.

Zato je, možda po prvi put, značajnije ono što je rekao od onog što je okolišao. A rekao je, takođe možda po prvi put – istinu. Šta ćete, omakne se čoveku, naročito kad toliko priča sve i svašta.

I ne samo da je rekao istinu, rekao je istinu koju je deset godina čuvao kao najveću državnu tajnu. E, to već ne može čak ni njemu da se omakne. A ta istina koju dobromisleći ljudi odavno bezuspešno pokušavaju da dobace do medija sa nacionalnom frekvencijom glasi: Evropska unija, a ne Kina i Rusija, ulaže najviše novca u Srbiju! I Evropska unija daje povoljne kredite, Kina i Rusija nepovoljne, Evropska unija daje i bespovratnu novčanu pomoć, Kina i Rusija jok!

Pa zašto je to do sada tajio od nas? Zato što Evropska unija daje novac povoljno, ali traži precizan i istinit izveštaj o njegovom trošenju (a kako onda pošten čovek da krade?) dok Rusiju i Kinu nije briga hoće li te pare da ispare bez pisanog traga?

Ili zato što Evropska unija sa nama deli i projekte za razvoj društva dok Rusija daje projekte za „sprečavanje obojenih revolucija“, a Kina tehnologiju za nezakoniti nadzor stanovništva?

Ili možda i zato što je, pričajući nam bajke o nesebičnom prijateljstvu, poluzagrljajima i družbi, želeo da nam omili nedemokratske režime (kakav je i ovaj naš domaći) a ogadi demokratske (kakav ovaj naš nikada ne sme da postane)? Da bi se sad, u svom navodnom izveštaju o navodnom stanju nacije navodno iščuđavao nad proruskim stavom navodnog javnog mnjenja. Dok se u sebi misli ko doktor mačak: sa moje tačke gledišta, nije vam ništa. Kraj znate.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.