Kako negovati visoko samopouzdanje i prihvatiti svoje telo

Upamtimo da bi trebalo da uživamo i trudimo se da budemo što bolja verzija sebe zarad valjanog kvaliteta života, a ne da živimo da bismo postigli savršen izgled.
word-image
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Živimo u vremenu kada se ideali lepote nameću kao zahtev putem različitih medija i smenjuju munjevitom brzinom, a pri tome su podržani mogućnostima modernih tehnologija i samim time u velikoj meri nerealni. Ideal lepote prestaje da bude uzor i predmet divljenja i postaje pravilo, te samim time možemo da konstatujemo epidemiju sniženog samopouzdanja, koje može biti okidač za brojna druga neželjena psihička stanja. Na koji način bi trebalo da se odnosimo prema sebi i društvu koje nas okružuje, ne bismo li izbegli ovakve uticaje savremenog doba?

Šta znači imati samopouzdanja?

Samopouzdanje predstavlja vrevovanje u sebe, odnosno svoju vrednost i svoje sposobnosti. Ovakav odnos prema sebi se ne zasniva na slepoj ljubavi prema sebi ili na opovrgavanju sopstvenih mana, već je u pitanju objektivno sagledavanje sebe i prihvatanje svih svojih osobina. U ovom kontekstu, svoje mane bi trebalo da prihvatimo i radimo na njima ukoliko one utiču negativno na kvalitet našeg života i odnose sa okruženjem. S druge strane, svoje vrline bi trebalo da cenimo i priznamo sebi vrednost kojom nam one doprinose.

Kako prihvatiti svoje telesne mane?

U doba fotošopa gotovo mahinalno stičemo pogrešan utisak da je savršenstvo ne samo dostižno, već uobičajeno. Savršeno glatka koža bez vidljivih pora, telo bez celulita, simetrija lica i propisan oblik figure u skladu sa aktuelnim trendovima je slika koja se svakodnevno nameće. Ovo dodatno otežava proces prihvatanja sopstvenih mana, koje bi trebalo prigrliti kao jedinstvenu odliku naših tela. S druge strane, one mane koje negativno utiču na ostale segmente života pojedinca bi trebalo da selektujemo i na njima radimo, ne bismo li unapredili pre svega svoje iskustvo življenja i uklonili smetnje našem napretku u svim domenima.

Kako efikasno raditi na sebi?

Rad na sebi je oblik pokazivanja ljubavi prema sebi, te je u proces korekcije određenih osobina koje smatramo manama potrebno ući onda kada konstatujemo potrebu za time. Ovo je takođe način za podizanje osećaja samopouzdanja i poboljšanje opšteg raspoloženja. Danas je moguće korigovati celulit i strije različitim procedurama, balansiranom ishranom i fizičkom aktivnošću rešiti problem gojaznosti, kao i odabrati metodu zatezanja kože lica u težnji ka mladolikom izgledu. U osnovi se pred nama ukazuju različite mogućnosti u vezi sa dovođenjem određenih nedostataka pod kontrolu, ali bi trebalo da budemo oprezni u vezi sa ovim pitanjem i ne uđemo u pohod ka dostizanju zamišljene slike sebe po svaku cenu. Upamtimo da bi trebalo da uživamo i trudimo se da budemo što bolja verzija sebe zarad valjanog kvaliteta života, a ne da živimo da bismo postigli savršen izgled.

Motivacija i snaga volje

Kada je nezadovoljstvo sopstvenim telom u pitanju, uglavnom je osnovni problem snaga volje koja će nam pomoći da istrajemo u radu na sebi, jer rezultati uglavnom ne bivaju vidni preko noći. Ukoliko je motivacija dovoljno velika, istrajaćemo, te je potrebno sebi postaviti cilj koji će nam dati snagu da iznesemo ovaj zadatak. Zadatke koje postavljamo pred sebe bi trebalo da biramo pažljivo, da bi ciljevi bili realni i da eventualni neuspeh ne bi značio i pad duha uopšte.

Lepota različitosti

Imajte na umu da je upoređivanje sa drugima jedan od najgorih načina ophođenja prema sebi. Problem o kojem smo govorili od samog početka se već relativno dugo prepoznaje kao problem mentalnog zdravlja na globalnom planu i body positivity pokret se iz tog razloga zalaže za priznavanje lepote različitim tipovima tela. Veoma je važno da naučimo da volimo svoje jedinstvenosti i da načine na koje se razlikujemo od drugih vidimo pre kao svoju prednost no kao manjkavost tela.

Ukoliko osećate nezadovojstvo kada se susretnete sa svojim odrazom u ogledalu, pokušajte pre svega da ne budete strogi prema sebi i fokusirajte se na lepotu koja vam sa te druge strane otpozdravlja. Ukoliko vam određene fizičke karakteristike predstavljaju kočnicu u poslovnim ili privatnim odnosima i situacijama, počnite da radite na njima. Motivaciju pronađite upravo u onoj lepoti koju zasigurno u sebi vidite i želji da joj dozvolite da potpuno ispliva na površinu.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.