Ay, Carmela

Odigrana je u 26 gradova Bosne i Hercegovine i 40 gradova Evrope, na turnejama u Austriji, Češkoj, Velikoj Britaniji, Švedskoj, Francuskoj, Italiji, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Sloveniji.
AY, CARMELA postaje dio stalne izložbene postavke Otvorenog depoa Historijskog muzeja BiH_6275d96d07e34.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ay, Carmela jedna od najznačajnijih predstava u historiji BiH teatra postaje dio stalne izložbe postavke Otvorenog depoa Historijskog muzeja BiH. Na Dan pobjede nad fašizmom, 9. maja u 20h  u Historijskom muzeju BiH zakazano je svečano otvaranje stalne izložbene postavke Ay, Carmela!

Ova postavka sadrži kompletnu scenografiju, kostimografiju i rekvizitu predstave, te popratnu dokumentaciju, fotografije, novinske članke koji prate život predstave, kao i kompletan video snimak  koji će biti dostupan posjetiteljima.

Postavka je također usko vezana sa građom koja je u posjedu Historijskog muzeja i koja se tiče Španskog građanskog rata i učešća građana BiH u Internacionalnim brigadama. Jedan od učesnika, Čedo Kapor, gledao je predstavu i tom prilikom družio se sa piscem Joseom Sanchisem Sinisterramom.

Ay, Carmela  je 21 godinu bila na repertoaru Sarajevskog ratnog teatra SARTR, a uloge Carmele i Paulina  igrali su Selma Alispahić i Dragan Jovičić (22.11.1953. – 6.11.2020), od premijere koja je održana 19.3. 1999. godine pa do posljednje izvedbe 14. 9.2020.  U predstavi je igrao i Jasenko Pašić, a odigrana je u 26 gradova Bosne i Hercegovine i 40 gradova Evrope, na turnejama u Austriji, Češkoj, Velikoj Britaniji, Švedskoj, Francuskoj, Italiji, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Sloveniji. Dramaturgiju  potpisuje Dubravka Zrnčić Kulenović, scenografiju Samra Mujezinović, Kostimografiju Vanja Popović, muziku Davor Rocco, a koreografiju Antun Marinić.

Ay, Carmela ostaje zabilježena kao kulturni i društveni fenomen i najistaknutiji doprinos teatarske umjetnosti kulturi antifašizma.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.