Pljevaljske džamije na četiri jezika

Crna Gora u poslednje vrijeme pokušava da privuče što više turista iz arapskih zemalja kao što su Saudijska Arabija u Ujedinjeni Arapski Emirati.
Pljevaljske džamije na četiri jezika_627517bee2344.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Brošurom i promotivnim videom kroz projekat “Pljevaljske džamije – kulturno istorijsko blago Crne Gore”, Edin Zuković, u lokalnoj zajednici poznat po promovisanju turističkih potencijala, predstavio je, pored nadaleko poznate Husein pašine džamije, i preostale tri gradske džamije, Hadži Alijinu džamiju, Rizvan Čauš džamiju i Hadži Zekerija džamiju.

U periodu od 1576‐1830 Pljevlja (tadašnja Taslidža) su bila glavni grad Hercegovačkog sandžaka, kada je izgradjeno 27 džamija (devet u gradu i osamnaest na seoskom području). Iseljavanje stanovništva islamske vjeroispovjesti iz Pljevalja tokom čitavog XX vijeka za posledicu je imalo i gubitak i trajni nestanak značajnog broja spomenika materijalne i duhovne kulture – kazao je Zuković i dodao da je jedan od vidova turizma koji je u ekspanziji i vjerski turizam.

“Imajući to u vidu kao i ogroman uspjeh projekta, na kojem sam i sam bio učesnik kao autor promotivnog videa “Pljevaljski manastiri u službi razvoja vjerskog turizma” došao sam na ideju da široj javnosti kao i potencijalnim turistima predstavim i pljevaljske džamije. Svaka od preostale četiri džamije u našem gradu je stara po nekoliko vjekova i predstavljaju prave dragulje i kulturno istorijsko blago Pljevalja i Crne Gore.

Ova ideja je dobila podršku Fonada za manjine Crne Gore i u okviru pomenutog projekta u proteklih 6 mjeseci izrađena je brošura koja je prevedena na engleski, turski i arapski jezik” – istakao je Zuković dodajući da će projekat biti veoma koristan imajući u vidu da Crna Gora u poslednje vrijeme pokušava da privuče što više turista iz arapskih zemalja kao što su Saudijska Arabija u Ujedinjeni Arapski Emirati.

“Specifičnost ovih visoko platežnih turista je to što im je veoma bitno da u destinaciji u kojoj borave imaju vijerske objekte u kojima mogu obavljati molitve i mislim da je to u kombinaciji sa prelijepom prirodom i blizini nacionalnog parka Durmitor, šansa za naš grad. Osim brošure izradjen je i promotivni video. Svi promotivni materijali uradjeni u okviru ovog projekta biće ustupljeni TO Pljevlja na korištenje – naglasio je Zuković.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.