Robot sa 16 ruku: Sezona jagoda

Naučna i inženjerska otkrića su u poslednjih dvesta godina bitno olakšala i izmenila taj proces, pa je mehanizacija umanjila potrebu za ljudskom radnom snagom.
8ACF62C1-44A7-4139-9243-4D89DAC96D46
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Tehnološki napredak je doneo brojna olakšanja, a u tome su poslednjih godina pomogli i roboti. Pored toga što služe za pomoć i zabavu, ove mašine mogu da se pretvore i u oruđe za obavljanje poljoprivrednih poslova u modernim gazdinstvima. Harvest CROO robot za branje jagoda je jedan od njih.

Poljoprivredni radovi su ranije podrazumevali angažovanje svake radno sposobne osobe u okruženju, a usevi, voće i povrće su se obrađivali i brali uz pomoć primitivnih alata. Naučna i inženjerska otkrića su u poslednjih dvesta godina bitno olakšala i izmenila taj proces, pa je mehanizacija umanjila potrebu za ljudskom radnom snagom.

Zbog toga postoje određeni strahovi da će roboti i samoupravljive mašine dodatno smanjiti potrebu za običnim radnicima, pa stručnjaci pokušavaju da objasne da će stara radna mesta zameniti nova, što znači da bi vozač traktora u tom novom poretku mogao da bude upravitelj čitave flote mašina, koju bi uz pomoć pametnog telefona kontrolisao s udaljenosti.

Jedna od poslednjih novotarija je robot američke kompanije Harvest CROO Robotics – potpuno autonomna mašina koja jedan struk jagode može da obere za osam sekundi. Ovaj mehanički berač se sastoji od 16 autonomnih robota – samostalnih ruku koje pažljivo barataju voćem, a zahvaljujući sistemu mašinskog učenja uz pomoć kojeg određuju koji su plodovi zreli i spremni za branje.

Roboti se nalaze u sklopu vozila koji krstari kroz zasade jagoda, a LIDAR sistem omogućava izbegavanje prepreka i sudaranje s drugim robotima i ljudskim radnicima. Ovo je još jedan važan korak ka vremenu u kojem će mašine obrađivati zemlju bez učestvovanja čoveka, te farmera poslati u smeru evolucije koja će od njega napraviti menadžera, ili osobu zaduženu za programiranje pametnih mašina.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.