Ukrajinska borba – simbol otpora fažizmu novog doba 

Slava palim herojima i svim sinovima i šćerima koji brane svetu slobodu svoje Ukrajine.
Ilustracija: Oleksiy Pylov
Ilustracija: Oleksiy Pylov
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Petro Grigorenko (1907 – 1987), USSR general-major, Ukrajinac, borac za ljudska prava. Govorio je u odbranu prava Krimskih Tatara i drugih deportovanih naroda. Beskompromisni borac za Ukrajinu i njenu slobodu: ,,Živio sam dug i težak život, preživio vremena teških, burnih i strahovitih događaja, gledajući smrti u oči. Bio sam svjedok razaranja i buđenja; Sreo sam se s mnogim ljudima, tražio, divio se, pravio greške i sazrijevao, živio među ljudima i za ljude, oslanjao se na njihovu pomoć, slijedio njihove dobre savjete i učenja, od kojih su neka velika uticala na moj život, uticala na moje formiranje.

Ukrajina danas predstavlja svetionik slobode nastupajućem fažizmu ,,modernog doba” iza tog fašizma stoji Ruska Federacija i njen ozloglašeni oligarh i ideolog ,,ruskog svijeta” Vladimir Putin. Koliko god da Ukrajina krvari dok Rusija, na svom krvavom pohodu pali, pljačka, ubija, siluje, proganja, čini ratne zločine želeći da uništi najstariju slovensku kulturu teško nam je dok gledamo takve scene svaki dan. Borbeni duh i moral potomaka kozaka i beskrajno plavo žutih stepa Ukrajine pokazuje da ni jedan okupator a pogotovo ne ruski neće poraziti državu koja je toliko puta krvarila u svojoj istoriji. Iz ukrajinske krvi i nasljeđa su se kroz njenu istoriju rađali najbolji i najponosni sinovi. Svaki rat jednom mora prestati pa i ovaj na kome Putin želi da pokaže i Evropi i svijetu svoju dominaciju, ustvari ovo je posljednji rat diktatora iz Kremlja.

Nakon njega uloga Rusije u svjetskoj politici koja će je izolovati (i već jeste) biće minorna i beznačajna. Jedini adut na koji se često poziva diktator Putin, je nuklearni arsenal kojim prijeti čitavom svijetu. Takozvana ,,denacifikacija Ukrajine” i ,,specijalna vojna operacija” a ne rat su termini koje Putin često koristi u svojim javnim nastupima. Pošto Putin često za svoje nastupe i govore koristi podršku Ruske pravoslavne crkve pa i samog Patrijarha Kirila sve podsjeća na biblijsko motiv Kaina i Avelja. Ali šta je Kain mogao pomisliti prije nego što će ubiti svog brata Avelja? Ako ostanemo u okviru pravoslavne ruske tradicije, može biti da mu je kroz glavu prolećela takva misao da ubije nasljednika Kijivske Rusi i da on bude stariji pa samim tim i jedini ,,brat ruskog svijeta. ” Ruska pravoslavna crka ima posebnu ulogu u podsticanju rata u Ukrajinu. No da bi obo malo detaljnije objasnili moramo se vratiti malo u prošlost.

Posle izbora Kirila (Gundjajeva) za patrijarha 2009. Ruska pravoslavna crkva se aktivno uključila u borbu oko interpretacije teme „ruskog svijeta“. Kiril je pokušao da doda pojmu što šire, slojevito značenje. Kirilov govor na Trećoj skupštini „Ruskog svijeta“ u novembru 2009. bio je, po svoj prilici, najdetaljniji programski govor neke značajne političke figure na tu temu. On je, između ostalog, rekao: „Jezgro ruskog svijeta danas su Rusija, Ukrajina, Bjelorusija, a sveti prepodobni Lavrentij Černigovski izrazio je tu ideju čuvenom rečenicom: ,,Rusija, Ukrajina, Belorusija čine Svetu Rusiju.” Upravo takvo shvatanje ,,ruskog svijeta” nalazi se u sadašnjem imenu naše Crkve. Crkva se ne zove Ruska po etničkom obilježju. To ime ukazuje da Ruska pravoslavna crkva vrši pastirsku misiju među narodima koji prihvataju rusku duhovnu i kulturnu tradiciju kao osnovu svog nacionalnog identiteta ili bar kao njegov suštinski dio.

Eto zašto mi i Moldaviju u tom smislu smatramo dijelom tog ,,ruskog svijeta. ” Istovremeno, Ruska crkva je najveća višenacionalna pravoslavna zajednica na svijetu i nastoji da razvija svoj višenacionalan karakter…

Formulacija i konstituisanje pojma „ruski svijet“ pretrpjelo je bitne promjene 2014. Prvi put se tema ruskog iredentizma pojavila u zvaničnim govorima ruskog predsjednika. Prvi put u politici ,,ruskog svijet“a akcenat je stavljen ne na izričito mirne metode propagande ruskog jezika i kulture, već na delovanje naoružanih ljudi. Prvi put su se ljudi sa oružjem u rukama uključili u otvorenu, javnu borbu za interpretaciju pojma ,,ruski svijet” i za njegovu upotrebu kao političkog resursa. Prvi put u interpretaciji ,,ruskog svijeta” je tako odlučno istaknuta civilizacijska opozicija zapadu kao konstitutivnom Drugom. Aktuelna okupacija Ukrajine od strane Rusije pokazala je sve principe ,,ruskog iridentizma”(prim. aut. Iredentizam je naziv za nacionalističke pokrete i ideologije koji se zalažu za mijenjanje državnih granica kako bi se etničke manjine koje žive na pojedinom području došle pod vlast države gdje čine većinu.) Takođe ovaj istorijat nam pokazuje davno planiranu taktiku diktatora Putina čije su težnje prema Ukrajini nastale od prvog momenta dolaska na vlasti. Što predstavlja vješto i sistematski planirani zločin protiv Ukrajine i Ukrajinaca nešto zbog čega će kada tada morati odgovarati i pred Evropom i pred svijetom, kojeg je on doveo na ivicu rata.

SLAVA PALIM HEROJIMA I SVIM SINOVIMA I ŠĆERIMA KOJI BRANE SVETU SLOBODU SVOJE UKRAJINE!

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.