Talenat za muziku i ples pretvaraju u profesiju

Ne zalažu se za benefite na račun sažaljenja već suprotno – talenta i kvaliteta.
Talenat za muziku i ples pretvaraju u profesiju_62707a16bdd25.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Kada su prije pet godina napravili prve korake u plesu, djeca iz Romskog naselja Talum u Beranama nisu ni slutila da će postati državni prvaci moderne igre i muzike. Priliku da rade to što vole i hobi pretvore u zanimanje pružio im je plesni klub “Duga”.

Priča o plesu i zajedništvu za Đanija, Enisa, Roberta i Samija počela je prije pet godina u plesnom klubu „Duga“. Snaga Duge povezuje se sa zajedništvom. To je korijen iz kojeg su iznikli igrači i državni prvaci u hip – hopu iz beranskog naselja Talumi. To je potvrda da se može kreirati lijep život.

Beranska advokatica Mirjana Pajković mišljenja je da naš odnos prema drugima šalje snažnu poruku kakva je Crna Gora kao ambijent za život i koliko razumijemo i poštujemo osnovna ljudska prava. U tom smjeru razmišlja i piše naučne radove.

Istražujući i pišući o manjinskim narodima u Beranama, u fokusu Mirjaninih istraživanja bili su mladi Romi koji svoj talenat za muziku i ples pretvaraju u profesiju. Plesni klub „Duga“ uticao je na to da razvijaju svoje vještine.

Mirjana i Nina ne zalažu se za benefite na račun sažaljenja već suprotno – talenta i kvaliteta. Iako u različitim profesijama, mlade Beranke nastavljaju da te vrijednosti njeguju i prenose drugima. A Đani, Enis, Robert i Samija nastavljaju da sa plesačima Duge osvajaju pozornice i grade svoj muzički imidž.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.