Zahvalni je sigurni pobjednik

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
”Možda nešto mrziš, a to je dobro za tebe, a možda nešto voliš, a to je loše za tebe. Allah zna, a ti ne znaš.”
Omnya Saleh
Omnya Saleh
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Novo!
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Iskreni i ubijeđeni vjernik (mu’min) ne poznaje nešto što se zove duševna bolest jer živi u stanju prihvatanja i harmonije sa svime što mu se događa, svejedno bilo dobro ili zlo. On je poput putnika u avionu koji osjeća potpuno povjerenje u pilota i da on ne može pogriješiti, jer smatra da je njegovo znanje neograničeno, kao što je neograničena i njegova vještina i sposobnost, te da će on uspješno upravljati avionom u svim uvjetima i proći će kroz oluje, vrućinu, hladnoću, snijeg i maglu.

Stoga on mirno sjedi i spava u svom sjedištu, ne uzbuđuje se i ne strahuje ako avion upadne u turbulenciju ili se nagne prema planini. On vjeruje da sve to ima svoju mudrost koja je nastala voljom vođe, njegovog znanja i cilja, što povećava njegovu sigurnost. Jer je sve precizno isplanirano i svaki događaj dešava se na osnovu tog plana. I zato se potpuno predaje svome vođi bez pitanja i bez rasprave, dajući mu sve svoje povjerenje bez imalo oklijevanja i kolebanja.

Takav je osjećaj vjernika u svoga Gospodara, Koji vodi lađu sudbina, usmjerava tokove događaja, čini da se galaksije kreću svojom uhodanom putanjom i da sunce izlazi i zalazi, i sve što se vjerniku dogodi, na šta on nije mogao utjecati, na kraju bude dobro.

Njegov stalni moto je: ”Možda nešto mrziš, a to je dobro za tebe, a možda nešto voliš, a to je loše za tebe. Allah zna, a ti ne znaš.”

Istinski vjernik je uvijek smiren u srcu i duši, jer, svjetlom istinske spoznaje (unutrašnjim, duhovnim okom), vidi da je svijet mjesto kušnje i nevolje, da je on prolazna stanica, a ne mjesto stalnog boravka, te da je on privremeno gostoprimstvo čije su zlo i dobro prolazni. On zna da je strpljivi na dunjaluku na sigurnom dobitku, a da je zahvalni sigurni pobjednik. (Iz knjige: ‘Âlemul-esrar)

Preveo i prilagodio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Budimo prijatelji

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.