Sadaka koju udijeliš kada si zdrav i pohlepan

Ne čekaj trenutak nemoći i padanja na bolesničku postelju pred kraj života, kada ti novac više nije potreban, pa da onda kažeš: ”Dajte tome toliko i toliko, tome toliko i toliko!”
Ilustracija: Beuren studio
Ilustracija: Beuren studio
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Prenosi se od Ebu Hurejre, radijallahu anhu, da je jedan čovjek došao Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, i upitao: ”Allahov Poslaniče, za koju sadaku slijedi najveća nagrada?” Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, odgovorio je: ”Najveća nagrada slijedi za sadaku koju udijeliš dok si zdrav i pohlepan (lakom za imetkom), dok se bojiš siromaštva, a nadaš se bogatstvu. Ne čekaj da ti duša dođe do grla, pa da onda kažeš: ‘Tom čovjeku dajem toliko i toliko, onom toliko i toliko’, jer tada tvoj imetak svakako pripada drugom.” (Muttefekun alejhi)

Posvetite se ibadetu u punom zdravlju i snazi, prije nego se između vas i ibadeta ispriječi bolest i iznemoglost. Uživajte u sedždama dok ste snažni i zdravi. Spustite mlada čela na zemlju pred Allahovom Uzvišenošću, prije nego što neko od vas bude primoran da klanja sjedeći na stolici, tako da ne može potpuno učiniti sedždu osim neznatnog i simboličnog pomjeranja glave naprijed.
Istina je da će Allah primiti i ukabuliti i takve sedžde, jer možda onaj ko klanja na stolici čini iskrenu sedždu svojim srcem i svim organima, iako ne spušta glavu na tlo, ali je ibadet u stanju zdravlja i potpune snage draži Allahu.

Prirodno je i za očekivati da bolest čovjeka učini poniznim i da ga približi Allahu, ali onaj ko je zdrav i ko je u punoj snazi, on sâm i dobrovoljno odabire da čini sedždu, i kada stane da klanja namaz kao da kaže: ”Moj Allahu, Tebi na sedždu padam i glavu svoju na tlo spuštam pred Tvojom veličinom i pored njene zauzetosti razmišljanjem o drugim (dunjalučkim) stvarima, i moje srce je ponizno i skrušeno pred Tobom, i pored zova mladalačkih strasti.”

Uživajte u hadžu dok ste zdravi i snažni, činite tavaf oko Ka’be i sa’j između Safe i Merve na nogama, bacajte kamenčiće na džemretima na Mini svojim rukama, prije nego neko od vas bude primoran da sjedi u kolicima dok tavafi oko Ka’be i dok čini sa’j između Safe i Merve, i bude primoran poslati opunomoćenika da baca kamčiće na Mini umjesto njega.

Istina je da Allah prima ibadete od Svoga roba u skladu sa njegovom sposobnošću i mogućnostima. Možda onaj koji tavafi oko Ka’be sjedeći u kolicima, koja neko drugi čuva i gura, tavafi svojim srcem i svim organima i istinski doživljava taj ibadet, ali užitak u ibadetu kada je čovjek zdrav i snažan, te kad on lično izvršava sve propisane obrede, ne može ništa zamijeniti.

Postite i uživajte u ibadetu posta dok ste snažni i zdravi, prije nego vas iznenade razne bolesti, visok pritisak, dijabetes i čir na želucu, pa ćete morati platiti iskup ili fidiju za propuštene dane ramazanskog posta i nadati se da ćete se brzo vratiti u svoj normalni život, kako biste postili i dobrovoljni post a kamoli obavezni ramazanski post.

Istina je da Allah prima iskup za post iz Svoje milosti prema vjernicima, ali je bolan osjećaj da se između vjernika i određenog ibadeta ispriječi bolest, a da se on nije posvetio tom ibadetu u mladosti i dok je bio zdrav i snažan. Griješe oni koji misle da se stare osobe odmore i da su rahat jer ne moraju postiti, već je dovoljno da propuštene dane posta iskupe simboličnom fidijom. Allaha mi, muslimani koji zbog bolesti ne mogu postiti ramazan, osjećaju neopisivu patnju i bol.

Uživajte u dijeljenju sadake i dobročinstvu dok ste zdravi i snažni. Kada biste potrošili hiljadu plata na sebe i svoju porodicu neće vam biti dovoljno, jer su zahtjevi života mnogobrojni i sve je više raskoši i luksuza u našim životima. Međutim, sve to nestaje i prolazi, a sadaka ostaje. Stoga, navikni sebe da odvajaš od plate makar i neznatan dio i nazovi to ”novac za sadaku”, kao što odvajaš novac za režije i ostale troškove. Ne budi onaj koji sakuplja i gomila novac, jer će tvoji nasljednici svakako uzeti sve što sakupiš, a ti ćeš sâm polagati račun na Sudnjem dan za taj novac.

Ne čekaj trenutak nemoći i padanja na bolesničku postelju pred kraj života, kada ti novac više nije potreban, pa da onda kažeš: ”Dajte tome toliko i toliko, tome toliko i toliko!”
Istina je da Allahu u svakom slučaju prima dobročinstvo, ali je ogromna razlika između onoga koji udjeljuje iako mu je taj novac potreban, i onoga koji je pri kraju života, pa se tek tada osvijesti i opameti.

Preveo i prilagodio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.