Islam nas uči organiziranosti i uređenju

Zato je fetva da materijalne ibadete, poput zekata i sadekatu l fitra, treba organizirano sakupiti na jednom mjestu u Islamskoj zajednici, u bejtu l malu.
Muftija sandžački na hutbi u Hadži Mehovoj džamiji – Islam nas uči organiziranosti i uređenju_626c8f1eeab7d.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Muftija sandžački hfz. Abdurrahman ef. Kujević, održao je hutbu u Hadži Mehovoj džamiji, u prijestolnici Sandžaka, Novom Pazaru.
– Rad Resulullaha, alejhisselam, se može podijeliti u dvije faze:
1. Podizanje i odgajanje kvalitetnih pojedinaca i
2. Uvezivanje, umrežavanje i institucionalno organiziranje muslimana

U Mekki je iznjedrio najbolje jedinke a onda ih je u Medini sve vrijeme učio redu. Čim je došao u Medinu, sagradio je jednu pa drugu džamiju. Uspostavio je odnos, uz pisani dokument sa stanovnicima Medine. Kada bi izlazio u pohode ostavio bi svoga zastupnika. Podučavao bi muslimane da kada krenu na put moraju imati svoga vođu makar ih bilo trojica.

Nakon što je Resulullah preselio, prvo što su uradili ashabi jeste izbor halife, čak prije ukopa Miljenika.

Mi smo ovdje u Sandžaku, i šire, stotinama godina bili upućeni na matičnu i bazičnu ustanovu, Islamsku zajednicu, koja je krvotok našeg bića. Ona je sredstvo za jačanje, čuvanje i afirmaciju naših vrijednosti. Jedini izvor funkcioniranja Islamske zajednice jeste džemat. A, džemat je, po definiciji, dio Islamske zajednice. Zato je fetva da materijalne ibadete, poput zekata i sadekatu l fitra, treba organizirano sakupiti na jednom mjestu u Islamskoj zajednici, u bejtu l malu.

Svjedoci smo kako se islam, znanje i sloboda razvijaju i šire kada jača Islamska zajednica. Zato, da bismo imali još više uleme, hafiza, prvaka, budimo čvrsto u saffu institucija i ustanova svoje Islamske zajednice, – rekao je, između ostalog, muftija sandžački hfz. Abdurrahman ef. Kujević.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.