Na „Dan Qudsa“: O gradu “Qudsu” i džamija “Al-Aqsa”

Očito je, niko u svijetu ne smije prstom uprijeti na decenijski izraelski okupacijski teror nad Palestinom.
Ahmed Sadek
Ahmed Sadek
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Nema grada na svijetu, kao što je Quds, čije ime znači „sveti“ ili Jeruzalem, čije ime znači „grad mira“, koji toliko dugo, na očigled cijelog svijeta, uznemirava savjest savjesnog čovječanstva. Posebno za vrijeme mubarek mjeseca Ramazana kad muslimani širom svijeta poste, kao što su postili i prijašnji narodi.

Niti ima svetijih mjesta za sve tri ibrahimovske/abrahamovske tradicije, kao što su jevrejski „Zid plača“, kršćanski „Betlehem“ i muslimanska džamija „Al-Aqsa“ u Jeruzalemu oko kojih se i za koje se vrši bezočno nasilje i krše ljudska prava.

Zna li svijet zašto je to tako? Zna, ali nema ni ljudske hrabrosti ni moralne savjesti da to izraelsko nasilje zaustavi u i oko muslimanske džamije Al-Aqsa u Jeruzalemu!

Vremenom, „savjesni“ svijet se navikao da gleda (ili da ne vidi) kako izraelski vojnici naprasno ulaze u džamiju Al-Aqsa dok muslimani klanjaju dnevni ili noćni namaz, a kad izađu iz džamije ganjaju ih po haremu – žene, djecu i starce.

Zašto to rade izraelski, do zuba naoružani, vojnici i policajci?

Rade to zbog sigurnosti Izraela od palestinske djece, koja ih gađaju kamenicama. Jedan kamen palestinskog dječaka je opasniji od izraelske nuklearne sile.

Jevreji u svijetu, koji nisu cionisti, protive se izraelskom nasilju nad Palestincima, ali njihovo protivljenje ostaje na pukoj retorici.

Izrael je jedina država na svijetu, koja vrši teror nad Palestincima pred očima cijelog svijeta, posebno u i oko džamije Al-Aqsa, bez ičije kontrole i bez ičije hrabrosti u svijetu da se tom teroru suprotstavi.

Očito je, niko u svijetu ne smije prstom uprijeti na decenijski izraelski okupacijski teror nad Palestinom.

Ni pružena ruka nekih arapskih zemalja za normalizaciju odnosa sa Izraelom, uz rizik da ih se osudi za izdaju, nije ublažila a kamoli promijenila isključivu i nasilnu okupacijsku politiku Izraela u odnosu na Palestinu.

Možeš pričati o ruskoj agresiji u Ukrajini koliko ti volja na zapadnim medijima, koji uređuju svijet po duplim aršinima, ali na tim zapadnim medijima ne smiješ reći nijednu riječ o izraelskom teroru nad muslimanima u i oko džamije Al-Aqsa u Ramazanu.

Zapadne medije u tome podržavaju takozvana nevladina svjetska udruženja za ljudska prava, među kojima su i udruženja za pravo žena.

Ova udruženja se bore da žena muslimanka ima pravo da ne nosi hidžab, npr. u Francuskoj, dok žena muslimanka u Palestini nema pravo ni na život, a kamoli na slobodu da nosi ili ne nosi hidžab te pravo da odgoja svoju djecu u miru i sigurnosti.

Šta rade kršćani dok gledaju šta se događa oko „Betlehema“?

Ništa ne rade, već uzdišu što ne mogu u miri i sigurnosti posjetiti mjesto rođenja Isa, Isusa, Alejhisselam u Jeruzalemu!

Kršćani i hrišćani prave imitacije „Betlehema“ u Rimu, Atini i Moskvi.

Šta rade muslimani ovih dana dok gledaju izraelsko nasilje u i oko džamije Al-Aqsa?

Plaču muslimani za džamijom Al-Aqsa i viču da ih čuje Bog Svevišnji i ovaj svijet, koji je sve više i gluh, i nijem, i ćorav na njihove vapaje za istinom, pravdom, mirom i pomirenjem u Jeruzalemu, gdje mogu i trebaju sve tri ibrahimovske/abrahamovske tradicije zadovoljiti svoje duhovne potrebe baš onako kako je posljednji Božji vjerovjesnik i poslanik Muhammed, a.s., okupio sve prethodne Božje vjerovjesnike i poslanike – Ibrahima, Musaa i Isaa – kako bi sa njima klanjao u džamiji Al-Aqsa pred svoj odlazak na Mi’radž u ime čovječanstva.

A šta bi to još muslimani mogli uraditi osim što plaču i viču na Izrael?

Mogli bi ujediniti svoju riječ u tevhidu, i mogli bi ujedinite svoj tevhid u jedinstvu svoje misli, riječi i akcije pod uvjetom da se oslobode sebičnosti, lične sujete, nerazumne pakosti i uskih interesnih ciljeva, koji ih udaljavaju jedni od drugih.

Mogli bi muslimani shvatiti nakon decenijskog iskustva oko džamije Al-Aqsa da nije kriv samo Izrael što se tako ponaša, već da su krivi i muslimani što se njihova riječ u svijetu nit čuje nit poštuje zato što oni sami ne poštuju svoju riječ oko svojih zajedničkih islamskih vrijednosti, od kojih je vrijednost istinske suradnje na dobru i miru, a ne na zlu i nemiru.

Nema bolje prilike od ove u ovom Ramazanu (1443/2022) da se muslimani širom svijeta, zaista, ujedine u osudi nasilja u i oko džamije Al-Aqsa, ali i da se zavjetuju pred Bogom i svijetom da će raditi ujedinjeni na istini, pravdi, miru i pomirenju u Jeruzalemu – Palestini, koja ima pravo na slobodu i državu i Izraelu, koji ima pravo na postojanje i na sigurnost.

Nema drugog puta do mira i sigurnosti u Jeruzalemu već da Palestina bude nezavisna i suverena država, a Izrael da nema alibi za nasilje zbog straha za svoju sigurnost.

Zadnji petak u Ramazanu je „Dan Qudsa“, kada bi hatibi u džamijama širom svijeta trebali dići svoj glas protiv nasilja u i oko džamije Al-Qudsa uz dovu Svevišnjem Allahu za mir i slogu u „gradu mira“ – Jeruzalemu!

Nadam se da ni bosanski hatibi neće propustiti priliku da se u petak čuje i naš bosanski glas za slobodu u Palestini i mir u džamiji Al-Aqsa i Qudsu!

Allahu Svemogući, osnaži muslimane da se njihova riječ čuje i poštuje za slobodu Palestine i mir u džamiji „Al-Aqsa“, „Betlehemu“ i „Zidu plača“! Amin!

Allahu Sveznajući, pouči nas kako da otvaramo srca ljudi, a ne da ih zatvaramo prema našim vrijednostima vjere i morala! Amin!

Allahu Milostivi, omili nam mir, sigurnost i pomirenje u Jeruzalemu! Amin!

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.