Saveti za uređenje radnog prostora i doprinos produktivnosti

Iako dekoraciju kancelarije ne možemo posmatrati kao jedan od odlučujućih faktora za postizanje željenih rezultata, dobar pristup estetici prostora može predstavljati nezanemrarljiv doprinos poslovanju.
F7043F88-3180-48BC-B4C1-C5A9217E75A4
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Budući da moderna poslovanja danas imaju značajno povišene standarde u vezi sa svim faktorima koji mogu uticati na njihovu uspešnost, prikladno uređenje radnog prostora smo počeli sve više da prepoznajemo kao jedan od načina na koje možemo motivisati zaposlene i pojednostaviti korake njihovog radnog procesa. U tekstu koji sledi ćemo govoriti o načinima na koje bi trebalo da pristupimo dekoraciji i uopšte organizovanju radnog prostora u cilju postizanja boljih rezultata i doprinosa produktivnosti.

Kako postići visoku funkcionalnost prostora?

Jedan od osnovnih kriterijuma spram kojih ćemo oceniti kancelariju kao valjano prilagođenu potrebama radnog procesa jeste visoka funkcionalnost. Funkcionalnost prostora se pre svega odnosi na uklapanje elemenata prostora kako međusobno tako i u odnosu na sve korake rada. Kancelariju bi, prema tome, trebalo da opremamo težeći ka minimalizmu, izbegavajući glomazne dekorativne elemente, te i birajući komade nameštaja koji direktno služe svrsi obavljanja poslovnih zadataka. Kretanje zaposlenih kroz prostor kancelarije bi trebalo da bude neometano, da bi se izbegle situacije u kojima poslovni proces jednog zaposlenog remeti koncentraciju i tok rada drugog. Ukoliko ne raspolažete prostranom kancelarijom, ovo možete postići adekvatnim i planskim rasporedom mesta za sedenje i rad. S druge strane, važno je imati u vidu i potrebe za radnim površinama, te usklađivanje visine i tipa stolica sa stolovima, kao i delova radnog prostora sa njihovom konkretnom namenom.

Opremljenost kancelarije i skladištenje potrošnog materijala za rad

Kada je u pitanju neophodan kancelarijski materijal, potrebno je imati na umu popis sredstava za rad koje se redovno koriste u toku meseca ili pojedinačnih projekata, kao i mogućnosti poslovnog prostora za skladištenje zaliha potrošne opreme. Pored toga što je izostajanje adekvatne opremljenosti potrebnim sredstvima za rad faktor koji može odložiti, odnosno onemogućiti finalizaciju radnih procesa, važno je baviti se i rešenjima za skladištenje ove opreme, koja će ići u prilog funkcionalnosti kancelarije. Prostor za skladištenje bi trebalo da bude lako dostupan svim zaposlenima, te i organizovan logično, spram potreba poslovanja. U idealnom scenariju, svako od zaposlenih će imati prilagođen prostor za odlaganje zaliha kancelarijskog materijala koji svakodnevno koristi, ali ukoliko to nije moguće, potrudite se da ovaj deo radnog prostora bude na raspolaganju svim zaposlenima u toku rada.

Dekorativni elementi i njihov uticaj na produktivnost

Iako dekoraciju kancelarije ne možemo posmatrati kao jedan od odlučujućih faktora za postizanje željenih rezultata, dobar pristup estetici prostora može predstavljati nezanemrarljiv doprinos poslovanju. Pristup uređenju kancelarije bi trebalo da bude drugačiji u odnosu na uređenje doma, te ćemo izbegavati kitnjaste dekorativne elemente ili bilo koji vid uređenja koji može da remeti fokus zaposlenih na rad. Prilikom dekorisanja poslovnog prostora bi trebalo da se usredsredimo na odabir boja i njihovo implemetiranje na zidove i kroz odabir komada nameštaja. Prema teoriji o uticaju boja na psihu, a samim time i na produktivnost, plava će na primer doprineti osećaju sigurnosti i opuštenosti. Uz sličan efekat kao plava, zelena boja će doprineti i podizanju nivoa kreativnosti, dok će narandžasta asocirati na kvalitet i podržavati dobru koncentraciju.

Osvetljenje radnog prostora

Osvetljenje radnog prostora je od izuzetnog značaja za tok rada i u osnovi dobro osvetljenje predstavlja zapravo jedan od neophodnih uslova za rad. Pored toga što bi sam prostor trebalo da bude dovoljno osvetljen, bitno je da uzmemo u obzir i pozicioniranje izvora svetlosti. Iako je poželjno da svetlost u kancelariji bude pre svega prirodna, ovo je neretko teško izvodljivo, odnosno uglavnom prozori ne mogu da budu jedini izvori svetlosti. Veštačka svetlost će, dakle, biti važna stavka prilikom uređenja svakog radnog prostora, ali je preporuka da se pored dovoljnog broja izvora veštačke svetlosti obrati pažnja i na to da ona imitira prirodnu tako što će dolaziti odozgo.

Uređenje kancelarije nesumnjivo predstavlja jedan od činilaca koji utiču na ukupan kvalitet poslovanja i svih procesa koje ono podrazumeva. Ukoliko prilikom uređenja radnog prostora imate na umu sve načine na koje njegova organizacija i estetika mogu doprineti dobrim poslovnim rezultatima i primenite adekvatne korake, nesumnjivo ćete biti u prilici da primetite pozitivne efekte ovakvog pristupa.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.