Teška vremena su prošlost

Tog teškog vremena ipak se sjetimo kad povlačimo paralelu jer nam je sad, u smislu ibadeta mnogo lakše.
Ismet ef. Bihorac: Teška vremena su prošlost_6266a0338f230.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Za Ismeta ef. Bihorca ovo je 32 Ramazan na mjestu glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Nova Varoš. Jedina džamija na tom prostoru bila je, prisjeća se, u veoma teškom stanju. Tad su pahuljice snijega ulazile kroz otvore na starim prozorima. Džamija je krenula u renoviranje daleke 1995. godine.

Ipak, u Novoj Varoši, kako kaže, nema toliko jakih, bogatih privrednika da bi sve išlo brže kao u drugim mjestima. Tako da i danas traje renoviranje i džamije i kruga oko džamije.

“Da su nam po rukama bile pahuljica a mraz toliko stegao da bismo se ledili u džamiji jer nije bilo grijanja. Teška vremena su prošlost. Izborili smo se da džamiju dovedemo u zadovoljavajuće stanje. Džematlije su baš komentarisali sad u ramazanu pošto smo uspjeli završiti projekat grijanja u džamiji pa nam je baš bilo lijepo i ugodno. Pohvalili su i rekli, Dragi Allahu, dž.š. ove ljepote.

Tog teškog vremena ipak se sjetimo kad povlačimo paralelu jer nam je sad, u smislu ibadeta mnogo lakše. Drvenarija koja je nekad bila siva i nije davala prijatan osjećaj sad je u tirkizno-zelenoj boji koja je osvježenje. Imam još dva potporna zida koja nisam završio ali nadam se da ću uspjeti tokom ove godine. Kad je u pitanju tavanica ima još preče. Sad se javio problem na spratnom dijelu a i na ulaznom su protruhle daske. Sad ove godine moram nabaviti građu da se to promijeni, potpuno izmijeni kako bismo imali bezbjedan boravak džematlija. Nismo u prilici da odjednom obezbjedimo i završimo sve”, kaže Ismet ef. Bihorac gl.imam Medžlisa IZ Nova Varoš.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.