Ukrajinska odbrana i uskrsnuće 

Nevino prolivena krv Ukrajinaca i Ukrajinki podsjeća na stradanje smaog Gospoda Isusa Hrista.
Ilustracija: Nik Shuliahin
Ilustracija: Nik Shuliahin
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Vasilj Lipikivski (ukr: Митрополит Київський і всієї України Васи́ль, в миру: Васи́ль Костянти́нович Липкі́вський, 1864—1937), ukrajinska vjerska ličnost, reformator crkve, propovjednik, učitelj, publicista, pisac i prevodilac, borac za autokefalnost ukrajinskog pravoslavlja i crkve, tvorac i prvi mitropolit Kijivski i Svekolike Ukrajine. 1921. godine preporodio i oživio Ukrajinsku autokefalnu pravoslavnu crkvu, a od 1919–1927 poslednji rektor i nastojnik Saborne crkve Svete Sofije u Kijivu. Vasilj (Lipkivski) je lično služio prvu liturgiju na ukrajinskom jeziku, u zgradi hetmana Ivana Mazepe u Kijivu, u crkvi svetog Nikole. Podsjećajući na ovaj događaj, sveštenik je napisao: „U sveobuhvatnoj i božanskoj službi takva je bila snaga naroda, da nije samo u Saboru već i oko njega gužva; cio narod je plakao, slušajući apostolska jevanđelja, psalme na svom maternjem (ukrajinskom) jeziku; svi su osjećali da su prvi put posle vjekova zatočeništva onih koji su se „molili za slobodno porobljenu đecu“, kako je Ševčenko najavio.“

Puna dva mjeseca traje herojska odbrana Ukrajine, od naleta okupatora iz Ruske federacije besomučne borbe traju i danas u danima uskršnjih praznika koji slave jedni i drugi. Nevino prolivena krv Ukrajinaca i Ukrajinki podsjeća na stradanje smaog Gospoda Isusa Hrista. Politika Ruske federacije satkana ka imperijalističkim težnjama, obmanama, progonima i uništavanju svega što je ukrajinsko na drevnim stepama hetmana pokazuje svu njihovu zločinačku politiku koja nema namjeru da stane ni u danima najvećih htišćanskih praznika. Vladimir Putin je čestitao Vaskrs pravoslavnim hrišćanima i svim Rusima, koji slave Vaskrsenje Hristovo. Između ostalog rekao je: ,,Ovaj divni praznik ujedinjuje pravoslavne hrišćane, sve građane Rusije, koji slave Vaskrsenje Hristovo, oko moralnih ideala i vrijednosti, budi u ljudima najsvjetlija osjećanja, vjeru u trijumf života, dobrotu i pravdu.“ Naravno za Putina je okupacija Ukrajine i rat u njoj ,,samo specijalna operacija“ Toliko niskosti i licemjerjja u jednoj izjavi dok Ukrajina krvari a Patrijarh Kiril zajedno činodejstvuje sa oligarhom i diktatorom Putinom u Hramu Hrista Spasitelja. Lažno obraćanje pravoslavnom narodu u kom se krije sva nedosljednost i mračnjaštvo politike ,,crvenog Kremlja“ koji je kroz sve prethodne decenije bio duboko antihrišćanski i anticivilizacijski i ostao i dan danas na fonu velikoruskog nacionalizma u kome nema milosti prema drugom i drugačijem. Pa čak ni prema majci Ukrajini iz koje je proistekla prva država slovena Kijivska Rusi. A praznik ispunjen poškropljenom krvlju ukrajinskih mučenika palih za slobodu svoje domovine. Vladimir Putin nije praktičan vjernik niti njegov život ima previše veze s vjerom. Ali njegov ultranacionalistički program računa na oživljavanje religioznosti kao jednog od oruđa njegovog projekata i ,,ruskog svijeta“. U tome je Kremlj potpuno usklađen s pravoslavnom hijerarhijom u Moskvi. A posebno s moskovskim patrijarhom Kirilom, Putinovim ličnim prijateljem, koji podržava punu agresiju na Ukrajinu.

UKRAJINSKO USKRSNUĆE

U svetim danima Uskršnjih praznika, Ukrajina stoji kao novomučenik iz čije krvi izrastaju novi spomenici slobode koliko hrišćanski toliko i civilizacijski. Pored toga to je borba za uspostavljanje i vraćanje svog teritorijalnog, jezičkog, kulturnog, istorijskog, crkvenog a iznad svega civilizacijskog identiteta. Ma koliko rat u Ukrajini trajao (a ja želim da se što prije završi) pobjedm Ukrajinaca i Ukrajine koji su pokazali svoje veliko srce u odbrani svoje domovine. Mnogobrojni istorijski procesi išli su na štetu i preko Ukrajine. Ukrajina je uvjek iznova uskrsnula dajući još veće i snažnije sinove svoje zemlje. Zato ću ponovo citirati gore navedenog Sveukrajinskog mitropolita Vasilja Lipikivskog (1864—1937) ubijenog od strane Rusa koja je i danas posle više od sto godina aktuelna kao i prvog dana kada je objavio. Otac Vasilj Lipikivski se 23. oktobra 1921. godine, u novom dostojanstvu, obratio vjernicima svojom prvom arhipastirkom porukom, u kojoj je pozvao: ,,Sveta pravoslavna vjera Hristova, … držite je neophodnom, oživite je, ne odstupajte od nje … Sveta hrišćanska nada … njegujte je i oživite u sebi, neka ta nada ne usahne u nama suočena sa svim nedećama i nevoljama na zemlji. Naši roditelji nijesu izgubili nadu u Hrista u našim teškim okolnostima. Sada, nemojte to izgubiti kada je svijet slobode obasjao nas. I iznad svega, nosite hrišćansku ljubav, ljubav jedinstva, bratstva, međusobne pomoći, ljubav, čak i prema neprijatelju … Iskreno blagosiljam vas i cijelu ukrajinsku Crkvu našim prvim arhipastirskim blagoslovom, koji je kroz naše molitve Gospodu Bogu primljen sada.“

I u teškim vremenima za Ukrajini postojali su ovako veliki duhovnici koji su svojom riječju i blagošću propovijedali mir, molitvu i praštanje. A ja se lično pitam? Može li se oprostiti krv, suze, masovne grobnice, genocid u Buči, stradanje djece, nevinih civila, uništavanju crkava i katedrala muzeja i manastira bolnica i obdaništa škola i fakulteta. Ima li kraja politici ,,ruskog svijeta“ i oligarha i diktatora Putina koji želi jedan ,,drugi svijet“ a u tom svijetu Kremlj kao ideološko-nacionalističku Prijestonicu ,,nove Evrope“ u kom će se njegov lik i zastava Rusije vijoriti svuda kao što se zastava Nacističke Njemačke i portreti Hitlera nalazili u svakom kabinetu, ustanovi, školama i fakultetima. A kada se dva Z ukrste nastaje svastika i to nam je valjda svima jasno.

SLAVA UKRAJINI, SLAVA NJENIM SINOVIMA I ŠČERIMA DA USKRSNU I POBIJEDE SILU, NEPRAVDU U OVIM SVETIM DANIMA ZA SVE HRIŠĆANE.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.