Pet zemljotresa za četiri sata u BiH

Snažan zemljotres jačine 5.7 stepeni po Rihteru pogodio je sinoć (22.4.) BiH, sa epicentrom 16 kilometara od Stoca. Preminula je jedna djevojka, a pričenjena je značajna materijalna šteta. EMSC upozorio na nove potrese.
Adam Stanislav, Openclipart
Adam Stanislav, Openclipart
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Nešto iza 23 časa, snažan zemljotres jačine 5.7 spepeni po Rihteru pogodio je jug BiH, sa epicentrom u mjestu Strupići. Prema informacijama korisnika društvenih mreža, podrhtavanje se osjetilo od Makedonije do Hrvatske, ali i u nekim gradovima na istočnoj obali Italije. Najviše materijalne štete pričinjeno je u Ljubinju, Bileći i Stocu, gdje je od zadobijenih povreda prilikom obrušavanja stijene na kuću, poginula jedna djevojka (28). Njeni roditelji, zadobili su lakše tjelesne povrede.

Direktor Doma zdravlja Stolac, Kazimir Raguž, potvrdio je da osim ovog slučaja, nema teže povrijeđenih.

Noć na otvorenom

„Mi smo večeras ovdje došli sa četiri tima hitne pomoći, spremni smo da reagujemo ako bude još nešto potrebno. Ono što znamo sa terena jeste da ima manjih odrona, nekih manjih oštećenja fasada. Dalje će Civilna zaštita procijeniti stanje na terenu, da li treba nešto nekome pomoći“, rekao je Raguž novinarima.

Ukupno pet zemljotresa pogodilo je ovo područje u rasponu od četiri časa a posljednji zabilježen bio je magnitude 4.6 stepeni, u tri sata nakon ponoći. Policija i vatrogasci cijelu noć proveli su na terenu, kao i građani, koji su noć proveli na otvorenom. Gradonačelnik Mostara Mario Kordić, je putem društvenih mreža informisao građane da je nakon zemljotresa u Mostaru situacija mirna, te ih pozvao na smirenost.

 

„Dogodio se potres jačine 5.7 stepeni Rihterove skale s epicentrom na području Stoca. Za sada je situacija mirna. Sve nadležne službe Grada Mostara su u pripravnosti i stoje na raspolaganju građanima. Molimo vas da ostanete smireni!”, poručio je Kordić.

U Ljubinju su oštećeni zgrada opštine, zgrada bolnice i vartogasni dom kao i nekoliko automobila. Prema prvim informacijama nema prijavljenih povrijeđenih lica. U ostalim optštinama, nema prijavljene značajnije materijalne štete, osim onih na dijelovima fasada i krovova, koji su pali na ulice. Nekoliko naselja na ovom prostoru ostalo je bez električne energije.

Tresla se regija

U Trebinju je održana telefonska sjednica Štaba za vanredne situacije, nakon koje su sve službe za vanredno djelovanje stavljene na raspolaganje. Nakon prvog zemljotresa, zabilježana su i dva slabija od 2.7 i 3.9 stepeni, zbog čega je stanovništvo noć provelo na ulici i u automobilima. Oni koji svjedoče, kažu da je bilo zastrašujuće.

„Odjednom je počelo sve da se trese i lupa i mislila sam da nikada neće prestati. Imala sam osjećaj da traje par minuta. Strašno“, mogu se čuti građani Stoca, u video sadržajima snimljenim na ulici nakon zemljotresa.

 

Zemljotres je trajao 16 sekundi a osjetio se i u Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori. Medij prenose da se treslo u Novom Beogradu i Valjevu, da je podrhtavanje trajalo kratko ali da je intenzitet bio jak. Zemljotres se osjetio i u Splitu i Dubrovniku, a korisnici društvenih mreža javljaju da se treslo i u Makedoniji.

Inače, radi se o regiji koja je izuzetno trusna. U zoni Veleža, na realciji Mostar – Nevesinje, postoji izuzetno trusna aktivnost sa rasjednom zonom i dodirom centralnih i vanjskih Dinarida. Što se istorijata te regije tiče, snažan zemljotres sa epicentrom u Jadranskom moru, pogodio je prostor između Bara i Ulcinja 1979. sa magnitudom od sedam stepeni i odnio 129 života, pričinivši ogromnu materijalnu štetu. Preko 100 života odnio je i razorni zemljotres sa epicentrom u Skadru, 1905. godine, magnitude 6.6 stepeni.

 

EMSC: Mogući novi potresi

Poruku su poslali i iz Evropskog seizmološkog centra (EMSC), upozorivši stanovništvo na moguće potrese koji slijede.

„Našim prijateljima, korisnicima u BiH, Crnoj Gori, Albaniji, Srbiji, koji su osjetili zemljotres magnitude 5.7, izražavamo nadu da ste vi i vaši na sigurnom, te da vaša imovina nije ozbiljno ostećena. Molim vas budite na oprezu od dodatnih zemljotresa, koji su vjerovatni u narednim satima i danima. Spremite prvu pomoć, toplu odjeću, vodu, dokumente, telefone, punjače, i sve što vam je potrebno u slučaju evakuacije, poštujte upute vaših vlasti, mislimo na vas, ostajte sigurno“, saopšteno je iz EMSC-a.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.