Bošnjačka palača Akademia u Malmeu

Dovoljno je bilo da kaže samo jednu rečenicu: “Ovo mora da bude vakuf!” Tako je i bilo.
Bošnjačka palača Akademia u Malmeu_6264a63820197.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Vizonaru ni nebo nije granica. Njegovi ciljevi i motivi prelaze čak i sedmo nebo i dosežu do najuzvišenijih perivoja u džennetu Firdewsu.

Dok je jedne prilike boravio u posjeti Skandinaviji, rahmetli muftija akademik Muamer ef. Zukorlić primijetio je veleljepni dvorac usred zelenog parka u centru grada Malmea u Švedskoj. Dovoljno je bilo da kaže samo jednu rečenicu: “Ovo mora da bude vakuf!” Tako je i bilo. Odbor Bošnjačke nacionalne fondacije na čelu sa Elvirom Bajraktarevićem i Nerminom Širbićem su krenuli u realizaciju ovog historijskog poduhvata i počeli da sakupljaju milionsku cifru za kupovinu dvorca. Cilj je postignut.

Uz nevjerovatne napore pomenutih pojedinaca i velike opstrukcije institucija, novac je sakupljen. Dvorac je kupljen. Muftija je ovaj vakuf prije nekoliko godina svečano otvorio, ezan mu proučio i adekvatno mu ime dao. Zvat će se Akademia. I poručio da je vrijeme da Bošnjaci i muslimani na zapadu sa svojim organizacijama izađu iz podruma i industrijskih zona i kroz ovakve objekte budu najbolji reprezenti istine koju nose.

Danas nakon velikog iskušenja koje je zadesilo našu naciju, ovaj vakuf Gazi Muamer-bega u Skandinaviji još više blista i odašilje nebesku poruku da je istina i rad za nju smisao našeg života, bitisanja i na kraju umiranja. Sa istinom sve ima smisla.

Gospodaru, želimo da se u društvu Resulullaha, alejhisselam i najboljih ljudi družimo u Firdewsu zajedno sa našim Muftijom, da analiziramo detalje naše borbe na ovom svijetu koja nimalo nije bila lahka. A divno li je to društvo!

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.