Ukrajinska borba – simbol otpora ruskoj okupaciji 

Ideja „ruskog svijeta“ je u suštini demagoško ideološko opravdanje za ruski imperijalizam, priča o duhovnom jedinstvu Bjelorusije, Ukrajine i Rusije u praksi znači da svi treba da budu potčinjeni velikom vođi dikatatoru i dželatu iz Kremlja.
Ilustracija: Levan Amashukeli
Ilustracija: Levan Amashukeli
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Olena Stepaniv (ukr: Оле́на Іванівна Степа́нів 1892—1963), ukrajinska istoričarka, geograf, civilna i izuzetna vojna ličnost, prva žena na svijetu koja je zvanično upisana u čin oficira; četar (oficirski čin u vojsci Ukrajine ) ,,Nije oblak nad svakim gradom, ni svaki grom ne ubija — postoje oblaci koji donose plodnu kišu na jalova polja, postoje gromovi koji osvetljavaju mrak i pročišćavaju atmosferu. Radujemo se takvoj svjetlosti godine, koja će nam pokazati vlastiti put, koji će dovesti do naše sopstvene sudbine. “

Nastavljaju se borbe nesmanjenom žestinom u Ukrajini, 58 je dan rata gotovo puna dva mjeseca Ukrajinci, ujedinjeni i složni brane svoje domove, svetinje, vjekovna ognjišta na kojima su odrastali brojni drevni kozaci i hetmani. Stepe kojima su gazili i kojima su hetmani pronosili slavu svoga roda i naroda. Istorija Ukrajine, koliko bolna toliko i slavna, ispisala je najljepše stranice svoga postojanja. Danas Ukrajina i Ukrajinci krvare dok Zapad svojom često manipulatorskom politikom nastoji da održi lažnu ravnotežu. Ravnoteže ne može biti mora se jednom agresoru i fašisti u liku Putina reći ne i u Evropi ali i širom svijeta. Okupacija, pljačke, silovanja, ubistva djece starih i nemoćnih ratni zločini i genocidi su samo dio onog što Ruska federacija svojom zločinačkom politikom uz balagoslov Putina sprovodi u Ukrajini i nad Ukrajincima. Iza svega se krije ideja ,,ruskog svijeta” kao jedne dominantne ideje iza koje se krije mračnjaštvo i ideologija zla.

RUSKI SVIJET

U posebnom poglavlju iz zbornika-knjige („Druga Rusija. Kritička misao u savremenoj Rusiji“, uredio Milan Subotić, preveo s ruskog Zorislav Paunković, Biblioteka XX vijek, 2015.) Jasno se definiše ova floskula: ,,Pojam „ruski svijet“ počeo je da stiče popularnost u Rusiji na prelazu iz XX u XXI vijek. Treba naglasiti da se radi o pojmu koji skriva prilično širok spektar ideja, predstava i emocija. Njihove kombinacije su raznovrsne i nalaze se u stalnoj evoluciji. Do 2007. pojam „ruski svijet“ nije bio prisutan u jeziku vlasti, a razvijali su ga različiti publicisti i mislioci. U zvaničnom jeziku postojao je pojam „sunarodnici u inostranstvu“, pomoću kojeg su formulisane, između ostalog, pravne norme i državni programi.

Početkom 2004. politički konsultant Petar Ščedrovicki pisao je o „ruskom svijetu“ kao o mrežnoj strukturi „velikih i malih zajednica koje misle i govore na ruskom jeziku“. Ščedrovickog su u ovom slučaju prije svega interesovali Rusi u bivšim sovjetskim republikama koje je država napustila, kao i njihova sposobnost da koriste „ruske“ veze za ekonomski uspjeh i jačanje ruskog uticaja u susjednim zemljama. “ No suština je mnogo drugačija iza pojma ,,ruski svijet“ krije se konstantna težnja da rukovodstvo Ruske federacije uz podršku Ruske pravoslavne crkve dominira i proširi opseg svog teritorijalnog, ekonomskog, vojnog, političkog, policijskog, religijsko-crkvenog, jezičkog prostora. Na tom putu prva je Ukrajina kao najstarija slovneska država na čijim je prostorima nastala Kijivska Rusi.

Ako pogledamo šta donosi ,,ruski svijet“ u Ukrajini dolazimo do zaključka: Svi procesi za ratne zločine imaju jednu zajedničku osobinu: njihov ishod se ne određuje po zakonskoj nego po ideološkoj (ruskoj) osnovi. „Inter arma silent leges.“ U ratu zakoni ćute. Oni koji čine ratne zločine nikada neće biti proglašeni krivima od strane Ruske federacije. Oni će biti podržani u skladu s tim koji ideološki vjetrovi duvaju iz Kremlja, jer za Kremlj je ovo ,,specijalna operacija“ a ne RAT. U samom tekstu već navodim koordiniranu ulogu Purina i Ruske Pravoslavne crkve koja sa Patrijarhom Kirilom čini ovu osvinu zla. Ako pažljivo sagledamo doktrinu koju sprovode Vladimir Putin i njegov odani (sluga) Patrijarh Kiril, zajedno sa brojnim pristalicama – duboko je antihrišćanska, jeretička i antipravoslavna.

Ideja „ruskog svijeta“ je u suštini demagoško ideološko opravdanje za ruski imperijalizam, priča o duhovnom jedinstvu Bjelorusije, Ukrajine i Rusije u praksi znači da svi treba da budu potčinjeni velikom vođi dikatatoru i dželatu iz Kremlja. Sadašnja tragedija samo dopunjuje teoriju Umberta Eka o vječitom totalitarizmu i fašizmu, a jedan od ključnih zadataka Putina bio je da se široke mase, milioni Rusa, ubijede da su oni na ispravnoj strani istorije, zloupotrebljavajući tako sovjetsku Crvenu armiju i njenu slavnu pobjedu nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu za obnavljanje imperijalističkih ciljeva.

No dželat Putin se rukovodi ideologijom ,,krvi i tla“ koja mu je najbliža u nacional-šovinističkom smislu. U danima koji stoje pred Ukrajinom ma koliko gromovi, oluje i bure nadvile se nad svetim Kijivom, Ukrajinci će do posljednjeg daha braniti svoju slobodu svoj teritorijalni integritet, svoj jezik kulturu i stope hetmana koji su ispisali najljepše i najčasnije stranice svoga roda. Zvršiću tekst citatom velikog Ernest Hemingveja koji je svojevremeno vizionarski zapisao (kao da je imao sliku Putina pred sobom): ,,Ne postoji lov poput lova na čovjeka. Oni koji su dovoljno dugo lovili naoružanog čovjeka i to im se svidjelo, nakon toga ih ništa drugo ne može privući.”

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.