Štapići koji “sole” hranu

Moderna tehnologija bi mogla da poboljša situaciju, na primer štapići koji stvaraju utisak da je hrana više slana nego što jeste.
463A9451-0A4C-482C-9BD0-2C0CF57EEB9A
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

I vrapci na grani već znaju da previše soli u hrani nije dobro za zdravlje. Uprkos preporukama i upozorenjima lekara veliki broj građana ne obraća pažnju, te konzumira količine koje su veće od preporučenih.

Moderna tehnologija bi mogla da poboljša situaciju, na primer štapići koji stvaraju utisak da je hrana više slana nego što jeste. Radi se o tome da je japanska kompanija Kirin nedavno objavila da su njeni eksperti kreirali uređaj koji služi za uzimanje hrane, a u pitanju su štapići koji uz pomoć električne stimulacije stvaraju utisak da u obroku ima više soli.

Štapići naravno nisu obični, pa se od standardnih razlikuju i po tome što imaju kabl, a stručnjaci kažu da je u pitanju tek prvi korak – i drugi elementi bi u budućnosti mogli da utiču na ukus hrane, a tako da u njoj bude manje sastojaka koji su štetni za zdravlje.

Tako nas uskoro možda očekuju i specijalne kašike, čak činije u kojima mogu da se služe obroci koji će imati boji ukus, a bez potrebe za preteranom upotrebom ulja, soli, te svakojakih zaprški koje ratuju s krvnim sudovima.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.