Kome Allah oprosti, sve druge želje će mu biti ispunjene

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Znači da će Allah, onoga ko uči ovu dovu, izliječiti od svake bolesti, da će ga uputiti na dobro, ibadet i pokornost, te da će mu oprostiti i pobrisati grijehe.
Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Novo!
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Dragi postači, ušli smo u zadnju trećinu mubarek ramazana u kojoj se krije i odabrana noć Lejletul-kadr u kojoj je započela objava Kur’ana i koja je vrjednija od hiljadu mjeseci, pa iskoristimo ovu trećinu u intenzivnom ibadetu, a posebno u dovama.

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, oporučio je Aiši, radijallahu anha, da u zadnjoj trećini ramazana, a posebno u noći Lejeltul-kadr, mnogo uči ovu dovu:
اللَّهُمَّ إِنَّكَ عُفُوٌّ تُحِبُّ الْعَفْوَفَاعْفُ عَنِّي – Allahumme inneke Afuvvun tuhibbul-afve, fa’fu anni” – Allahu, Ti si Onaj Koji prašta grijehe, voliš opraštanje, pa mi oprosti.” (Tirmizi)
Stoga, brate i sestro, ne propusti ni jednu sekundu u ovoj trećini, a da ne proučiš ovu dovu i nemoj se umoriti od njezinog ponavljanja. Jer, ako ti Allah oprosti uspio/uspjela si, spašen/spašena si i sretan/sretna si.

Ibnul-Kajjim el-Dževzijje, rekao je: ”Ako upućuješ dovu Allahu i ponestane ti vremena, a u tvome srcu se nakupilo mnoštvo potreba, onda se ograniči na traženje oprosta od Allaha, jer ako ti Allah oprosti, sve tvoje potrebe će biti ispunjene i bez traženja.”

Jezičko značenje riječi ”el-afv” (العفو) je: povećanje, obilje i višak, kao što se navodi u ajetu: ”I pitaju te koliko da udjeljuju. Reci: ‘Višak! (العفو)‘” (El-Bekara, 219.) Tj., ono što prelazi osnovne potrebe. A u kontekstu spomenute dove, Allahov oprost (el-afv) znači da će ti Allah dati više nego što tražiš.

Ukazujući na značenja dove: ”Allahumme inneke Afuvvun tuhibbul-afve, fa’fu anni” – ”Allahu, Ti si Onaj Koji prašta grijehe, voliš opraštanje, pa mi oprosti”, islamski učenjaci su kazali da ovdje Allahov oprost (el-afv) znači da će Allah, onoga ko uči ovu dovu, izliječiti od svake bolesti, da će ga uputiti na dobro, ibadet i pokornost, te da će mu oprostiti i pobrisati grijehe. Jer, za razliku od Allahovog magfireta koji znači opraštanje grijeha uz ostajanje tih grijeha zapisanih u knjizi djela, Allahov el-afv znači oproštanja i brisanje grijeha u potpunosti kao da ih nije ni bilo.

Allaha molimo da usliša naše dove, da nam oprosti i pobriše grijehe, i da Bajram dočekamo čisti od grijeha kao na dan kada smo rođeni. Amin!

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Budimo prijatelji

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.