Kome Allah oprosti, sve druge želje će mu biti ispunjene

Znači da će Allah, onoga ko uči ovu dovu, izliječiti od svake bolesti, da će ga uputiti na dobro, ibadet i pokornost, te da će mu oprostiti i pobrisati grijehe.
Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Dragi postači, ušli smo u zadnju trećinu mubarek ramazana u kojoj se krije i odabrana noć Lejletul-kadr u kojoj je započela objava Kur’ana i koja je vrjednija od hiljadu mjeseci, pa iskoristimo ovu trećinu u intenzivnom ibadetu, a posebno u dovama.

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, oporučio je Aiši, radijallahu anha, da u zadnjoj trećini ramazana, a posebno u noći Lejeltul-kadr, mnogo uči ovu dovu:
اللَّهُمَّ إِنَّكَ عُفُوٌّ تُحِبُّ الْعَفْوَفَاعْفُ عَنِّي – Allahumme inneke Afuvvun tuhibbul-afve, fa’fu anni” – Allahu, Ti si Onaj Koji prašta grijehe, voliš opraštanje, pa mi oprosti.” (Tirmizi)
Stoga, brate i sestro, ne propusti ni jednu sekundu u ovoj trećini, a da ne proučiš ovu dovu i nemoj se umoriti od njezinog ponavljanja. Jer, ako ti Allah oprosti uspio/uspjela si, spašen/spašena si i sretan/sretna si.

Ibnul-Kajjim el-Dževzijje, rekao je: ”Ako upućuješ dovu Allahu i ponestane ti vremena, a u tvome srcu se nakupilo mnoštvo potreba, onda se ograniči na traženje oprosta od Allaha, jer ako ti Allah oprosti, sve tvoje potrebe će biti ispunjene i bez traženja.”

Jezičko značenje riječi ”el-afv” (العفو) je: povećanje, obilje i višak, kao što se navodi u ajetu: ”I pitaju te koliko da udjeljuju. Reci: ‘Višak! (العفو)‘” (El-Bekara, 219.) Tj., ono što prelazi osnovne potrebe. A u kontekstu spomenute dove, Allahov oprost (el-afv) znači da će ti Allah dati više nego što tražiš.

Ukazujući na značenja dove: ”Allahumme inneke Afuvvun tuhibbul-afve, fa’fu anni” – ”Allahu, Ti si Onaj Koji prašta grijehe, voliš opraštanje, pa mi oprosti”, islamski učenjaci su kazali da ovdje Allahov oprost (el-afv) znači da će Allah, onoga ko uči ovu dovu, izliječiti od svake bolesti, da će ga uputiti na dobro, ibadet i pokornost, te da će mu oprostiti i pobrisati grijehe. Jer, za razliku od Allahovog magfireta koji znači opraštanje grijeha uz ostajanje tih grijeha zapisanih u knjizi djela, Allahov el-afv znači oproštanja i brisanje grijeha u potpunosti kao da ih nije ni bilo.

Allaha molimo da usliša naše dove, da nam oprosti i pobriše grijehe, i da Bajram dočekamo čisti od grijeha kao na dan kada smo rođeni. Amin!

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.