Vazduh loš zbog ložišta, reljefa i nedostatka vjetrova

Bijelo Polje nema posljednih deset godina industrije, pa je zagađenje vazduha izraženo jer je u pitanju kotlina, pa se malo više zadržava vazduh koji je konaminiran.
ČETVRTAK !!! Vazduh loš zbog ložišta, reljefa i nedostatka vjetrova_6260a8c543ec0.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Nakon što su iz nevladine organizacije “Ozon” ponovo upozorili da Pljevljaci i Bijelopoljci udišu najzagađeniji vazduh u državi, pitali smo ekologe kako riješiti taj problem. Iako posljednjih 10 godina u Bijelom Polju nema značajnijih industrijskih postrojenja, konfiguracija terena i individualna ložišta zimi doprinose da koncentracija PM čestitica bude iznad dozvoljene.

Problem zagađenja vazduha u Bijelom Polju znatno je izraženiji u zimskom periodu, a prema mišljenju mnogih Bjelopoljaca to je rezultat velikog broja individualnih ložišta.

Bjelopoljski ekolog Rifko Kajabegović tome dodaje i lošu konfiguraciju terena.
“Bijelo Polje nema posljednih deset godina industrije, pa je zagađenje vazduha izraženo jer je u pitanju kotlina, pa se malo više zadržava vazduh koji je konaminiran”, kazao je Kajabegović.

Slične stavove dijeli i profesor Željko Madžgalj koji smatra da manjkavost vjetrova takođe doprinosi zagađenosti vazduha.
“Ta individualna ložišta dopinose da imamo takvo stanje vazduha. Tokom zime stvara se inverzioni sloj i nedopušta da vazduh cirkuliše, a nema vjetrova koji bi pročistili te čestice”, kaže Madžgalj.
Institucije moraju da budu proaktivne, nedopustivo je da ne reaguju pogotovo nadležni na lokalnom nivou. Imaju odgovornost da građane informišu o stanju životne sredine, ističu građani, podsjećajući da se kvalitet vazduha u ovoj sredini prati tek u posljednje dvije godine.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.