Na svoj dan, Novi Pazar dobio dečiju himnu

Jako je važno da deci u ovom uzrastu budu dostupne ovakve pesme, ovakvi sadržaji,  jer oni bude ljubav prema zavičaju, odgovornosti prema njemu, kao i razvijanju znanja o istoriji, kulturi,  umetnosti,o znamenitim ličnostima,  uopšte znanja o društvu i sredini u kojoj odrastaju.
Na svoj dan, Novi Pazar dobio dečiju himnu (VIDEO)_626093ab271a0.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Povodom Dana grada Novog Pazara Кulturno-prosvetno udruženje “Rašanka “iz Novog Pazara, pripremilo je prigodnu pesmu i spot. Tekstovima čuvenih novopazarskih pesnika “Nema ljepšeg đulistana” i “Video sam mnogo dece” i kompozicijom  profesorice Učiteljskog fakulteta u Leposaviću Biljane Belojice Pavlović, članice pevačke grupa “Rašankice” su u saradnji sa učenicama muzičke škole “Stevan Mokranjac” iz Novog Pazara čestitale rođendan svom gradu.

Pesma je urađena pod pokroviteljstvom grada Novog Pazara, dok je modna kuća “Stig” svesrdno pomogla u realizaciji pesme i spota.

Ona promoviše sve lepote grada, ali i različitosti. Otpevana je na srpskom i bosanskom jeziku.

Prof. dr Biljana Belojica Pavlović iz Novog Pazara, koja važi za najvećeg profesionalca na polju muzike u ovom delu Srbije,  ističe za portal RTV Novi Pazar, da je veoma važno raditi sa decom, razvijati njihov muzički talenat, ali i ljubav prema drugim ljudim, svom gradu i svojoj zemlji.

Odakle ideja za ovakvu pesmu?

  • Ona je je nastala, pre svega, iz ljubavi prema Novom Pazaru i iz potrebe da uradimo nešto lepo za svoj grad, odnosno da na ovaj način čestitamo rođendan našem gradu. Ovo je jedna od retkih dečjih pesma o Novom Pazaru i zato smo se oko nje veoma potrudili, kako bi se dopala deci Novog Pazara, kako bi je izvodili, jer pomoću pesme i pevanja mogu najlepše iskazati svoja osećanja, ljubav i poštovanje prema svom zavičaju i svim ljudima koji u njemu žive.

Nema  puno pesama o Novom Pazaru. Кoje su to najpoznatije, i kako to da do sada nismo imali neku upečatljiviju dečju pesmu o našem gradu?

  • Za to smo odgovorni mi Novopazarci, a prvenstveno mi muzički pedagozi koji živimo i radimo u Novom Pazaru, ali evo, pesma se sada tu i nadam se da će zaživeti među decom našeg grada, i da će ona biti podstrek i poziv za stvaranje još mnogo lepih pesama koje su posvećene našem gradu. Mi novopazarci izuzetno volimo da čujemo pesmu “Кad pogledam sa bedema” ili čak pesmu “Mala iz Novog Pazara”, obe su jako lepe i nama veoma drage, jer govore o Novom Pazaru. Međutim, one nisu stvarane za decu. Prva je u melodijskom smislu teška čak i za učenike osnovne škole, a posebno za decu predškolskog uzrasta. Pesmu koju smo snimili sa “Rašankicama” i sa učenicima muzičke škole, mogu da izvode deca osnovnoškolskog uzrasta, kao i talentovani predškolci, ili je prosto mogu slušati i uživati u prizorima iz spota, u kome smo predstavili Novi Pazar, što sve zajedno predstavlja interesantan muzičko-vizuelni vaspitno-obrazovni sadržaj.  Jako je važno da deci u ovom uzrastu budu dostupne ovakve pesme, ovakvi sadržaji,  jer oni bude ljubav prema zavičaju, odgovornosti prema njemu, kao i razvijanju znanja o istoriji, kulturi,  umetnosti,o znamenitim ličnostima,  uopšte znanja o društvu i sredini u kojoj odrastaju.

Vi ste sa svojim saradnicima do sada snimili nekoliko  pesama u okviru projekta Muzika i nacionalno vaspitanje. Da li je i ova pesma deo tog projekta?

  • Apsolutno, ova pesma i jeste deo ovog sveobuhvatnog projekta, zato što nacionalno vaspitanje podrazumeva spoznaju i usvajanje nacionalnih vrednosti, razvijanje ljubavi prema svojoj zemlji i narodu, ali i uvažavanje i poštovanje i drugih naroda koji žive u našoj zemlji, te prihvatanje univerzalnih humanističkih vrednosti. Upravo ova pesma jeste dobar primer  međusobnog poštovanja između srpskog i bošnjačkog naroda, različitih naroda na ovom prostoru, koji ovde žive u slozi,  međusobnom razumevanju i toleranciji,  kako bi svima bilo dobro. Ovakve pesme i aktivnosti pozivaju na zajedništvo, kolektivni rad i saradnju u cilju ostvarivanja zajedničkih društvenih interesa, među kojima je jedan od najvažnijih život u miru, slozi i slobodi. Zatim, kroz ovakve aktivnosti deca se bolje upoznaju,  sklapaju prijateljstva, prevazilaze  predrasude, i  uočavaju prednosti zajedničkog delovanja i stavaralaštva.

Pesma je interesantna, jer je objedinila stihove dva novopazarska pesnika Omera Turkovića i Dragoslava Nikolića. Odakle ideja da se stihovi baš ova dva pesnika nađu zajedno u pesmi?

  • I jedan i drugi pesnik pisali su poeziju za decu, koja je inspirisana motivima iz života ovog kraja. Iz tog razloga njihova poezija je pogodna  za upoznavanje svog zavičaja i razvijanje lepih osećanja prema njemu. Sam koncept koncept ove pesme, koju čine stihovi i jednog i drugog autora treba da podstakne decu na razmišljanje o zajedničkom životu ljudi na ovom prostoru.  Ona može biti dobar putokaz i doprinos izgrađivanju mirnog i harmoničnog života u višenacionalnoj sredini, kakva jeste  Novi Pazar.  Upravo ljubav prema svom zavičaju, prema ljudima, umetnosti i zajedničkom stvaralaštvu, kulturi, treba da i bude nit koja će povezivati i spajati mališane ovoga grada. To jeste poenta ove pesme. Naravno, ova pesma treba i da zainteresuje decu i za poeziju i stvaralaštvo ova dva zavičajna pesnika, jer su zaista lepi, vredni i poučni, veoma inspirativni za stvaralaštvo.

Da li ste lično poznavali Omera Turkovića i Dragoslava Nikolića?

  • Na moju sreću, poznavala sam oba ova pesnika. Dragoslava Nikolića pamtim još iz detinjstva, bio je učitelj u osnovnoj školi “Stanika Radovanović Cana”, i živeo je u mom komšiluku, dok sam pesnika Omera Turkovića upoznala tek kasnije. Zapravo, jako mi se dopala njegova pesma “Najlepši grad”, koja je posvećena Novom Pazaru, za koju sam još  2008. godine  komponovala muziku. Pošto je trebalo prilagoditi pojedine stihove, kontaktirala sam ga. Sreli smo se tada u muzičkoj školi, gde smo zajedno  pronašli rešenje za ovu pesmu. Pesmu su i tada izvodile “Rašankice”, i sećam se da je bio jako zadovoljan kako zvuči njegova pesma u muzičkom izvođenju. Inače, tekstove pesama Dragoslava Nikolića koristila sam u svojoj zbirci “Rašanski motive”, gde su oni prilagođeni nastavi muzičke kulture, dok sam ostale tekstove Omera Turkovića koristila u zbirci Pesme od behara, takođe za potrebe nastave muzičke kulture.  Budući da i jednog i drugog pesnika izuzetno poštujem i cenim, ovog puta sam objedinila njihove stihove kroz ovu pesmu koju smo snimili, sa željom da se potsetimo naše sugrađane na lik i delo  ova dva zavičajna pesnika.

 Кo je sve učestvovao u realizaciji ovog projekta, i od koga ste imali pomoć prilikom realizacije projekta?

  • Кao što sam već rekla pesmu izvode Rašankice u saradnji sa učenicama muzičke škole Stevan Mokranjac u Novom Pazaru. Najpre je moj kolega Petar Ilić, profesor sa fakulteta umetnosti u Zvečanu, svojom klavirskom pratnjom postavio osnovu muzičkog aranžmana, a potom je naš Dušan Popović osmislio celokupan aranžman pesme.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.