Iščekujući tovarišča i junošu sa istoka

“Prolupali“ su ovi današnji, rusofili i nacionalističko fašistički elementi, od guslara Milorada Dodika i orguljaša Dragana Čovića, sa njihovim mentorima, do Vučka i Zorana i danas do njihove uzdanice, Hitlerovog sljedbenika Vladimira Putina.
Ilustracija: Eunho Lee
Ilustracija: Eunho Lee
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Šta to mi u našoj jedinoj domovini Bosni i Hercegovini čekamo i od koga nešto očekujemo?

Rusizam nam je na pragu, gori i crnji od proteklog fašizma, ali nam nema na pomolu druga Tita, jedinog moćnog, hrabrog, pametnog i silnoga da i ovom priliko tovarišču Putinu kaže jedno sudbonosno NET.

Dok hrabri i junački borci i heroji iz Mariopolja, već po ko zna put, odbijaju svoju predaju ubitačnom ruskom agresoru, dotle se grad maksimalno razara a njegovi gr5ađani nevini stravično i masovno ginu.

Nažalost, na očigled ove naše trome i ljigave Evrope, Amerike i čitavoga svijeta. Jer njihove sankcije ne mogu dati efikasan rezultat, ali blagovremena njihova ispomoć ovim hrabrim Ukrajincima u znatnim količinama savremenog naoružanja, pomogla bi im u zaštiti njihove država i građana.

Ako već NATO neće i ne želi neposredno učestvovati u svojim odbranbenim akcijama, mogao je svojim silnim arsenalom naoružanja pripomoći i bolje i kvalitetnije ovim hrabrim borcima.

Ukoliko, istinski fašistički Putinov režim šalje svoje zahtjeve ovim borcima Mariopolja i drugim da se odmah predaju, možda i lajički, ali siguran sam ljudski, pitam Evropu i Ameriku, zašto oni nisu spremni niti jednoga trenutka poslati tom zloglasnom Putinu ultimatum za prekid suludog rata i uništavanja nevinih građana Ukrajine.

U ovakvoj svjetskoj rašomonijadi, mi građani ove nam domovine sa doživljenim i još do današnjih dana ne prevaziđenim sličnim agresorskim nakanama i mirnodopskim rušilačkim aktivnostima, od strane sljedbenika i mnogih učesnika tih istih korijena i zlonamjernih aktera, urušavanjem i države i naše sudbonosne budućnosti i sudbine naših građana.

“Prolupali“ su ovi današnji, rusofili i nacionalističko fašistički elementi, od guslara Milorada Dodika i orguljaša Dragana Čovića, sa njihovim mentorima, do Vučka i Zorana i danas do njihove uzdanice, Hitlerovog sljedbenika Vladimira Putina.

Ovi iz prošlih naših agresorskih vremena, bile su i ostale “male mace” prema našim ovdašnjim i današnjim njihovim nasljednicima i promotorima najcrnjih nacionalističkih poriva, sa totalnim urbicidom i genocidom raznovrsnog obima i oblika, pa i ovoga u 21-vom vijeku na teritoriji Ukrajine.

Pored svojih secionističkih namjera i nacionalističkih težnji, guslar iz Laktaša kao sljedbenik svojih agresorskih ideologa i uzora, guslar Milorad Dodik je totalno “prolupao“ bez svoga doktora psihijatra Radovana iz Engleskih kazamata.

Za Dodika bi treći entitet “trebao biti realan”, a Putin je “korektan i moćan”, uz njegove rušilačke aktivnosti u sopstvenoj domovini, zabrinut je veoma i za susjednu agresorsku istu takvu genocidnu tvorevinu Herceg Bosnu.

“Da jedan narod u političkom smislu ima svoj entitet, svoju autonomiju, pojavljuje se organizovanim faktorom i dogovara se sa drugim narodom. To je suština u BiH. Mislim da konstitutivni narodi, a Hrvati to jesu, treba da upražnjavaju prava konstitutivnih naroda i da manipulacije tipa da muslimani izaberu njemu člana Predsjedništva su nepristojna. Ja mislim da bi i muslimanima bilo bolje da imaju svoju teritorijalnu politički kompaktnu jedinicu. Hajmo napraviti dogovor da nema cijepljenja. Ja nijedan razvojni program u
Federaciji nisam zaustavio. Ako Bosna i Hercegovina nije ustavna, ona nama takva ne treba. I mi se ne osjećamo u njoj ni zaštićeni ni potrebni. U toj BiH, ala građanskoj i to, mi ne vidimo svoje mjesto. Građanska BiH nije ustavna.”

“I koristim dobre odnose sa Putinom kojeg cijenim kao velikog državnika jedne velike zemlje, moćan čovjek koji je uvijek bio korektan prema nama. Nikada nije tražio ništa. Taj isti Putin je 10 puta meni rekao samo da poštuje Dejtonski sporazum, ako ja odem izvan Dejtonskog sporazuma da podrške nema. To mi je rekao i zadnji put. Dogovorili smo ekonomsku saradnju, da gradimo i pojačamo priču oko gasovoda koji nam osporavaju u Sarajevu već 15 godina. Ja sam rekao da u ovom sukobu treba da budemo neutralni i mislim da je to najbolja pozicija. Prvo, Rusija je garant Dejtonskog sporazuma. Kakav je to svijet u kojem mi možemo uvoditi sankcije Rusiji? /citat, zapitao se Dodik/

Tako, dok Milorad gusla po državi, maltretira i pravi cirkusijadu od svoje Skupštine u Banja Luci, rovari i urušava napredak BiH u EU i NATO, dotle njegov istomišljenik i koalicioni partner iz HDZ-a , orgučjaš Dragan Čović, iz sjene maglovito i grčevito se bori za svoju fotelju u Predsjedništvu, kao lukavi “latin” veoma oprezno razmišlja o svojoj Herceg Bosni i očekuje sličan trenutak ličnoga istupa i djelovanja u nacionalističkoj i rušilačkoj partnerskoj koloni “udruženog nacionalističkog srpsko- hrvatskog, ustaško- čethičkog pohoda na državnost Bosne i Hercegovine.“

Možda im u tome pripomognu i njihovi mentori Vučko i Zoran, ali isto tako mnogo toga neposrednog očekuju i od svoga “savremenog” ideološkog uzora i agresora, tovarišča Putina.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.