Učini svoj kabur riznicom neprocjenjivog blaga

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Budi moja prethodnica i kapital u mom kaburu. Sutra ćemo se sresti i bit ćeš moj najbolji drug.
Lilly Padula
Lilly Padula
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Novo!
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Prijatelju, želim ti ponuditi metodu koja mi je dosta koristila i koja je učinila da se više fokusiram i posvetim ibadetima.

Kabur je zastrašujuće mjesto, naravno za nevjernike i velike grješnike. Razmišljao sam mnogo o tome. Naime, ja sada imam 54 godine i dodijao mi je dunjaluk i sve što je na njemu, a šta ću tek raditi kad budem živio u kaburu deset ili sto hiljada godina?

Tako ti Allaha, jesi li ikada razmišljao o tome?

Nakon toga sam počeo ovako raditi. Sutra ću umrijeti i čeka me prazan, hladan i potpuno mračan kabur. Mom kaburu je, dakle, potreban namještaj. Tada sam počeo zamišljati kao da svaki istigfar i traženje oprosta od Allaha šaljem i pohranjujem u svoj kabur da me čeka tamo, da mi pravi društvo i odagna samoću.

Allaha mi, ne šalim se. Počeo sam ozbiljno sa procesom ”opremanja” svog kabura koristeći ovu metodu. Jedan kutak kabura ispunio sam sa hiljade riječi zahvale Allahu (el-hamdulillah), a mjesto u kaburu pored moje glave ispunio sam sa najmanje 300 hatmi Kur’ana.

Svaki rekat namaza koji sam klanjao, zamišljao sam kao da ga stavljam i pohranjujem u svoj kabur, jer kad umrem svi će me ostaviti i otići svojim kućama, a ja ću ostati sâm u kaburu, možda hiljade godina. Stoga mi treba svjetla i zelenila, treba mi kabur koji će biti moj džennet prije vječnog Dženneta.

Zamišljam zikr, tesbih, tahmid, tehlil, tekbir, učenje Kur’ana, namaz, sedžde, sadaku i druga dobra djela svuda oko sebe u kaburu, smijemo se i pričamo, a onda dođe moje donošenje salavata na Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, i pridruži nam se. Kakav divan i sretan život!

Nije li bolje nego da me spuste u kabur i nađem u njemu mnoštvo kleveta, ogovaranja, tračeva, zavidnosti, spletkarenja, laži, pretvaranja, zlobe i da otkrijem da su sva moja djela bila zbog dunjalučkih potreba?!
Nema ništa što sam radio u ime Allaha, i ništa me ne čeka osim brige, muke, patnje, crnila i žestokog obračuna.

Zato, prijatelju, poslušaj moj savjet. Učini svoj kabur riznicom u koju ćeš pohraniti neprocjenjivo blago u vidu dobrih djela i dobro vodi računa o svojim ibadetima. I svakom svom zikru, namazu, postu, sadaki i dobročinstvu, reci: ”Budi moja prethodnica i kapital u mom kaburu. Sutra ćemo se sresti i bit ćeš moj najbolji drug.”

Allaha molim da nam podari lijep završetak. Amin!

Preveo i prilagodio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Budimo prijatelji

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.