Učini svoj kabur riznicom neprocjenjivog blaga

Budi moja prethodnica i kapital u mom kaburu. Sutra ćemo se sresti i bit ćeš moj najbolji drug.
Lilly Padula
Lilly Padula
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Prijatelju, želim ti ponuditi metodu koja mi je dosta koristila i koja je učinila da se više fokusiram i posvetim ibadetima.

Kabur je zastrašujuće mjesto, naravno za nevjernike i velike grješnike. Razmišljao sam mnogo o tome. Naime, ja sada imam 54 godine i dodijao mi je dunjaluk i sve što je na njemu, a šta ću tek raditi kad budem živio u kaburu deset ili sto hiljada godina?

Tako ti Allaha, jesi li ikada razmišljao o tome?

Nakon toga sam počeo ovako raditi. Sutra ću umrijeti i čeka me prazan, hladan i potpuno mračan kabur. Mom kaburu je, dakle, potreban namještaj. Tada sam počeo zamišljati kao da svaki istigfar i traženje oprosta od Allaha šaljem i pohranjujem u svoj kabur da me čeka tamo, da mi pravi društvo i odagna samoću.

Allaha mi, ne šalim se. Počeo sam ozbiljno sa procesom ”opremanja” svog kabura koristeći ovu metodu. Jedan kutak kabura ispunio sam sa hiljade riječi zahvale Allahu (el-hamdulillah), a mjesto u kaburu pored moje glave ispunio sam sa najmanje 300 hatmi Kur’ana.

Svaki rekat namaza koji sam klanjao, zamišljao sam kao da ga stavljam i pohranjujem u svoj kabur, jer kad umrem svi će me ostaviti i otići svojim kućama, a ja ću ostati sâm u kaburu, možda hiljade godina. Stoga mi treba svjetla i zelenila, treba mi kabur koji će biti moj džennet prije vječnog Dženneta.

Zamišljam zikr, tesbih, tahmid, tehlil, tekbir, učenje Kur’ana, namaz, sedžde, sadaku i druga dobra djela svuda oko sebe u kaburu, smijemo se i pričamo, a onda dođe moje donošenje salavata na Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, i pridruži nam se. Kakav divan i sretan život!

Nije li bolje nego da me spuste u kabur i nađem u njemu mnoštvo kleveta, ogovaranja, tračeva, zavidnosti, spletkarenja, laži, pretvaranja, zlobe i da otkrijem da su sva moja djela bila zbog dunjalučkih potreba?!
Nema ništa što sam radio u ime Allaha, i ništa me ne čeka osim brige, muke, patnje, crnila i žestokog obračuna.

Zato, prijatelju, poslušaj moj savjet. Učini svoj kabur riznicom u koju ćeš pohraniti neprocjenjivo blago u vidu dobrih djela i dobro vodi računa o svojim ibadetima. I svakom svom zikru, namazu, postu, sadaki i dobročinstvu, reci: ”Budi moja prethodnica i kapital u mom kaburu. Sutra ćemo se sresti i bit ćeš moj najbolji drug.”

Allaha molim da nam podari lijep završetak. Amin!

Preveo i prilagodio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.