Trudnice i dojilje koje poste trebaju konsultovati ljekara

Sam čin hranjenja bebe je ibadet pošto je Allah, dž.š. dijete dao kao najveću blagodat.
Trudnice i dojilje o eventualnom postu trebaju konsultovati ljekara_626008d159b63.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Svaka trudnica i dojilja trebaju se konsultovati sa svojim ljekarom  o eventualnoj namjeri za postom. Suzdržavanje od hrane i pića u jednom posebnom periodu života može utjecati i na majku i na dijete.

“Sva tri trimestra su značajna s tim što su u trećem povećane potrebe majke, pogotovo u unosu kilo kalorija dnevno. Ne bih baš preporučije taj period. Ako baš treba, onda na početku. Manje se dobija na tjelesnoj težini, manje su potrebe organizma u prvom tromjesečju nego kako trudnoća odmiče.

U drugom tromjesečju povećava se volume krvnih sudova, potreba za gvožđem a i sama krvna slika je jako bitna da ne bi došlo do anemije. Važi isto i za dojilje, pogotovo jer je bitno da bebe u tom periodu laktacije imaju dovoljno unosa preko majčinog mlijeka nego da se nadoknađuje s vještačkom ishranom. Bit će prilike, treba da se zna šta je na prvom mjestu. Bit će prilike.

I na ovaj način se žena približava Allahu, dž.š. Sam čin hranjenja bebe je ibadet pošto je Allah, dž.š. dijete dao kao najveću blagodat. Nema ništa ljepše od dolaska novog života na svijet”, kaže dr Mirza Šačić ginekolog-akušer.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.