Spaljivanje Kur’ana, desničarska zamka

Na spaljivanje Kur'ana treba reagirati čisto razumski, hladno i bez emocija i patetike. U istom danu može se organizirati dijeljenje Kur'ana, pa bar 10.000 podijeliti.
Spaljivanje Kur’ana, desničarska zamka u koju muslimani svaki put padnu_625f42bdb0b31.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Nikako mi ne ide u glavu kako muslimani već jednom ne shvate da islamofobično-desničarske provokacije tipa “paljenja Kur’ana, karikatura Božijeg poslanika ili nešto treće”, imaju za cilj da isprovociraju i izazovu reakciju, prvo muslimana, pa onda društva (na reakciju muslimana).

1. Takve provokacije počinju narativom da je islam vjera nasilja i zla, a muslimani si divlji narodi koji su “zalutali u Evropu”. Dakle, to je polazna tačka svih takvih provokacija.

2. Šta je cilj (?), na primjer, paljenja Kur’ana u Švedskoj? Pa da se izazove reakcija i dokaže teza iz stavke br. 1, da je islam vjera nasilja i zla, a muslimani radikalni i nasilni.

3. I šta (neki) muslimani urade? Pa samo potvrde tu islamofobičnu tezu. Urade sve što islamofobi i desničari od samog početka priželjkuju: urlaju, divljaju, pale, uzvikuju tekbire i parole.

Divljati, paliti auta, vandalizirati grad nije islamski. Nebitno je li riječ o paljenju Kur’ana ili karikaturama. Odgovor na takve provokacije treba da bude intelektualan, odmjeren i civilizacijski.
Hoće li spaljivanje Kur’ana umanjiti vrijednost Kur’ana? Neće! Hoće li karikature Muhammeda, s.a.v.s, kojeg volimo više neg’ sebe, umanjiti njegovu vrijednost i našu ljubav prema njemu? Neće! Hoće li provokacije odvratiti muslimane od vjere? Neće!

Na spaljivanje Kur’ana treba reagirati čisto razumski, hladno i bez emocija i patetike. U istom danu može se organizirati dijeljenje Kur’ana, pa bar 10.000 podijeliti. Nema bolje reklame za Kur’an. Ja bih čak i odgledao tog Šveđanina kako spaljuje i na kraju ga upitao da li se osjeća sretnijim nakon toga? A znam da nije sretan, jer knjige se ne spaljuju zbog sreće već zbog bijesa i gorčine koja izjeda nutrinu.

Uostalom, ako je neko barbarin i spaljuje Kur’an ili Bibliju i time skreće pažnju medija i javnosti – zar ne treba biti gospodin i odbiti biti dio takvog mračnjaštva?

Na koncu, toliko je zuluma koji muslimani čine i kojim skrnave Kur’an i učenje Kur’ana, da mi vandalstvo poput ovog u Švedskoj, izgleda nekako patetično. Spaljuju saudijsko-emiratske rakete i Mushafe i žene i djecu već sedam godina, ali niko ne histeriše niti patetiše zbog toga. Raznose se talibani na mevludima usred džamija. Zar nije čast vjernika svetija od Kabe (a kamoli život)?

Također, muslimani koji žive u Evropi moraju već jednom shvatiti da je Evropa takva – ne mari za tim da li neko ismijava Kur’an ili Bibliju – jer mnogima ništa od toga nije sveto i ne mare za emocijama. To je cijena slobode koje društvo uživa. Jednostavno, moraju naučiti živjeti s provokacijama, a koristiti blagodati slobode koju uživaju (između ostalog, promovirati Kur’an na najljepši način među Evropljanima). Ne slažem se s takvim vidom provokacija niti mislim da nečemu pozitivnom doprinosi spaljivanje Kur’ana, ali šteta koju muslimani nanesu “odbranom Kur’ana” čini mi se mnogo veća od običnog spaljivanja papira na kojem je ispisan Kur’an.

Jer, neće to ni koliko trun naštetiti ni Kur’anu ni islamu.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.