One way ticket to the Spuž

Da! Vesna je majka! Ali majke su i one koje ne znaju gdje su im kosti njihove đece.
One way ticket to the Spuž_625f5f1b2c34a.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

“One way ticket, one way ticket
One way ticket, one way ticket
One way ticket, one way ticket to the blues.”

Tako ide pjesma disco grupe Eruption iz sedamdesetih godina XX vijeka. Apsolutno bolje zvuči nego današnji “hitovi” kao na primjer:
“Puna para tuš kabina,
Izdepilirana nektarina”
… logično da breskva treba da se depilira, a ne nektarina, ali nema veze bitno da se rimuje.

Svakako je Beogradski sleng. Pa kad smo već kod Beograda – zašto je Vesna Medenica uzela one way ticket to the blues? Mislim Beograd? Negdje kapiram da nikada ne treba pitati DPSovca zašto je Beograd blues.

Ne zaboravimo da pjesma grupe Eruption kaže i sljedeće:
“Gotta travel on, ain’t never comin’ back,
Ooh, ooh, got a one way ticket to the blues”

Ovaj put baš i nije uspjelo. Sluti na one way ticket to the Spuž. Možda. A ako bude ćutala, možda kao Svetozar završi u Beogradu ili kao Batko Vlahović pobjegne iz zatvora u Spužu pod nerazjašnjenim okolnostima. Sjećate se Batka? Sjeća ga se Sarajevo. Po zlu. A mi valjda po zločinima i sramoti. Nadam se. I po sistemu koji mu je dao lopovsku da pobjegne.

Empatija prema Vesni Medenici?
U trenutku pomislih ona je ipak majka ili roditeljka po modernom izražaju. Odmah se vratih u stanje svijesti. I ja sam roditelj ili otac po staromodnom. Pa pomislih da li su imali majku, oca, roditelja i roditeljku ona ljudska bića u Konavlima, u Dubrovniku, u Bukovici, na Kaluđerskom lazu, možda i ona prilikom deportacije Bošnjaka u Herceg Novom ili onima u Štrpcima? A baš je ona to glatko odbila, ali makar ratni zločini ne zastarijevaju.

Saznala je slučajno u Hrvatskoj na seminaru da je nešto bilo. A nije znala da je podržala Slobodana Miloševića i njegove egzekutore poput Moma i Mila. A ujedno ima i moždane magle za svoja djelovanja jurišnice velikosrpskog projekta.

Možda da pita majke i očeve onih koji su mislili da brane otadžbinu na Čepikućama – zašto je baš nju i njene partijske saborce bilo sramota kada su ih u Nikšić donijeli, a otišli su baš nadahnuti njihovim huškanjem da brane mitomanijaštvo?

Da! Vesna je majka! Ali majke su i one koje ne znaju gdje su im kosti njihove đece. Ona ne da nije imala empatiju za njih, nego je pravo iskoristila da zgazi pravdu.

Namam dilemu da će Vesna, a vesna znači proljeće, s proljeća otići u Beograd jer zna da ćuti.
Lično Telekom nije my cup of tea. Neka se drugi bave time. Meni je ipak onaj Crnogorski kod – i očinski i majčinski, sa sve hukom predaka, kad kažeš sinu koga si obukao u Crnogorsko i šalješ ga u rat za slobodu – bolje da pogineš nego da nas obrukaš! Ali za slobodu Crne Gore kojoj sada Vulin prijeti konjicom, kao da Mojkovca nikad nije bilo. Kao da nije bilo ono – da ne bi Božića na Mojkovcu – ne bi bilo Vaskrsa na Kajmakčalanu. E lijepo su nam zahvalili, kako tadašnji, tako i ovi što se Crnogorcima zovu danas, a sjutra će biti i Francuzi ako se Napoleon digne.

Takva je i proljećna vila s kartom u jednom pravcu, pa na dojč sa Svetom, a možda se založi i Moskva šnit u hotelu Moskva. Na Terazijama. Dvije crte gratis. Kolumbijske.
Metafore su divne. Ali od njih može da se najebe.

Jednom je jedan bankar u Crnoj Gori… zvuči kao bajka u kojoj Gargamel postaje ljepotica, dakle FAKE, podvala i namješteno! … u najboljoj namjeri rekao da su pojedine institucije u Crnoj Gori na nivou institucija Burkine Faso. Epilog je bio čudesan. Metafora u najboljoj namjeri je od strane državnog šnajdera (Ne sutor ultra crepidam! – što bi rekli stari Crnogorci) prenešena odmah pašenogu koji je kupio medij koji jeste bio simbol slobodne Crne Gore – Antenu M i stavio je u okove („Robinja sam tvoja ubij me“ by Lepa Brena).

Pašenog je objavio vijest. Zora je svanula ne u rosi – nego u utrkivanju ko će prije dati otkaz (NLB) ili uskratiti dozvolu za posao (CBCG). Čovjek je rekao istinu. Istina je i da znam koliko voli Crnu Goru. Istina je i da sam na pismo izvinjenja zaposlenima od i sadašnjeg CEO odgovorio zašto ne treba da se izvinjava. Ali istina je da sam možda imao razlog da ga ne branim. Ali istina je da su oni koje je stvorio rekli – živio novi kralj!

Da li je realno da ne smiješ da koristiš metafore ako nijesi rezident?
Iskoristiću još bolju.Jer sam državljanin pa mi se može.
Ova država je sinonim za Augijeve štale.
To je bio šesti Herkulov zadatak za iskupljenje. Morao je da ih očisti za jedan dan. A smrad balega je bio smrtonosan.

Kohezioni faktori balega ili govana, metaforički, tako divno podsjećaju na one od 1989. do 30.08.2020. godine, a od tada se nastavljaju sa novima koji misle da se nekad mora progutati žaba i zgaziti do koljena u ta ista govna, ali su žabe postale omiljeno jelo, a govna ne smrde ni kad su do grla. Griju govna!
Nije Lernejska hidra tako strašna kao Augijeve štale.

Sistemske balege u Augijevim štalama su tako dobro koheziono spetljane i učvršćene u Crnoj Gori: nepotizmom, neznanjem, lažima, neodgovornošću, bahatošću, srebroljubljem, gordošću, mržnjom, zločinima, kriminalom i partijskim zavodima za zapošljavanje da je apsolutno jasno da samo lik kao mitološki Herkul može da okrene tok rijeka i odnese govna.

Da li je nekog sramota što živi u zemlji u kojoj je Vesna Medenica označena kao organizator kriminalne grupe sa mjesta na kom je bila 17 godina? A gdje je Augije? Njemu govna nikada nijesu ni smetala. Napraviće nova.

Ili što reče Njegoš: „Kolijevke kakve bi trebalo ne imadu sve naše rijeke.“ Ne korita – nego kolijevke. Korita su za svinje. Kolijevke su gdje se život novi podiže. E te rijeke mogu da ponesu govna kao u Grčkoj mitologiji. I da kažemo onu narodnu onda – voda ih ponijela.

Samo što nemamo Herkula. Do tada – držite se partija, a kad vam gutanje žaba postane prirodno, a posebno onih živih i budete se ušuškali u toplini govana… onda ste „uspjeli“ dok vam neko ipak ne kupi kartu za Spuž. Makar privremeno ako ćutite. A onda na Terazije.
Uzgred, kad smo već kod muzike – Vesnina pjesma će se završiti sa „she’s a little runaway“ by Bon Jovi… to the blues. Ili Beograd. U Spuž niko ne vjeruje, osim privremeno.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.