Moj pogled na blagost iftara u Ramazanu 

Prije svega ta topla iskrena i neposredna riječ sa prijateljima koja ostaje kao trajna veza mostova koji nas povezuju bez obzira na naše razlike koje nas dijele na zemaljskom svijetu ali ne i u ličnom i moralnom smislu.
010EB61B-4119-4B8C-AC3E-104B40151769
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Postoje oni pojedinci (muslimani) koji u vremenu svetog mjeseca Ramazana otvore svoje srce za sve dobre i dobronamjerne ljude, želeći da im na taj način saopšte najljepše islamske poruke i da im kroz muhabet (razgovor), post, molitvu, vjeru i blage riječi pokažu kakvi treba da su svi muslimani tokom ovog mjeseca, ali ne samo tokom ovog mjeseca već tokom svog čitavog života. A šta je zapravo iftar? Iftar (tur. iftar-arap. iftār), večernji dnevni obrok u islamu kojim se prekida ramazanski post. To je večera u prvi sumrak. Post se prekida u trenutku zalaska sunca iftarom. Dobro je djelo organiziovati iftar za prijatelje, rodbinu i sve dobre ljude. Tradicijski se u iftar ubraja i jelo Harira. Zapisane su riječi Poslanika Muhameda (prenosi ih Albani): ,,Ko nahrani onog ko posti imat će nagradu kao i onaj što je postio, a onom ko posti nagrada neće biti umanjena.”

Jedan od napredanjih predstavnika Azerbejdžana u Crnoj Gori neumorni direktor Kulturno-ekonomskog centra Azerbejdžana u Crnoj Gori, gospodin Seyran Mirzazada je priredio prošle subote 16. aprila uz podršku kompanije Azmont Investments u opštini Petnjica iftar. Iftaru je prisustvovalo više od 100 ljudi. Na iftaru su pored Glavnog Muftije i Reisa Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori efendije Rifata Fejziću, otpravnika poslova dipolomatske misije Azerbejdžana u Crnoj Gori Azada Nagijeva i predsjednika Opštine Petnjica Samira Agovića, prisustvovali brojni građani, profesori, intelektualci Petnjičani svi oni koji svojim duhom i tijelom dijele blagodeti mjeseca Ramazana. Imao sam priliku da se na iftaru sretnem sa svim dragim prijateljima Bošnjacima-Muslimanima sa kojima dijelim vrijednosti dobrih djela i poštovanja njihove religije, tradicije, običaja svega onog što ih čini posebnim a opet jedinstvenim i dragocjenim u Crnoj Gori. Poštovanje i topla riječ koju podijelite na toj večeri ostaju kao trajne niti koje nas zbližavaju da bolje razumijemo i poštujemo jedni druge. Kao gost na iftaru osjećao sam sam posebno poštovanje prema svim prisutnima na tom put plemenitosti, Ramazan je mjesec distanciranja je od svega što je loše, put koji za neke izgleda težak mada oni (muslimani) koji tim putem putuju dožive sve blagodeti svoje vjere. Iako sam prvi put prisustvovao iftaru, za mene lično je to poseban događaj. Svaki čovjek (insan) od se rađa živi i umire sa vjerom. Koliko god se daleko vratili u istoriji, utvrdit ćemo da je vjera bila redovan pratilac čovjeka na Zemlji. Čovjeku je potrebna vjera jer je ona dio njegove prirode, čovjek ima potrebu za njom (vjerom) jer je on duhovno biće, te samim tim ima potrebu za duhovnom hranom. Dokaz o potrebi vjere jeste upravo taj da je ona postojala od nastanka svijeta, da je čovjek od svoga početka tragao za najvišim bićem. Vjera je u ljudskom društvu prisutna od prvog čovjeka. Na svim geografskim prostorima gdje žive ljudi. Grčki istoričar Plutarh kaže: ,,U istoriji sam nalazio gradove bez bedema, bez dvoraca, gradove bez škola, ali nikada nisam našao gradova bez hramova.”

Ta subota 16. aprila u Petnjici je na najljepši način ispunila i okupila sve ljude onom dobrom energijom i riječima koje je uputio Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori efendija Rifat Fejzić. Moj lični doživljaj pokazao mi je drugu dimenziju značaja iftara. Prije svega ta topla iskrena i neposredna riječ sa prijateljima koja ostaje kao trajna veza mostova koji nas povezuju bez obzira na naše razlike koje nas dijele na zemaljskom svijetu ali ne i u ličnom i moralnom smislu. Jer blagost riječi izgovorenih te večeri može svima nama da služi za primjer kako se treba odnositi prema vjeri, religiji ali iznad svega i prema ljudima. Direktor Kulturno-ekonomskog centra Azerbejdžana gospodin Seyran Mirzazada, nastavio je svoju plemenitu misiju prijateljstva i ne treba da nas čudi što ga mi svi u Crnoj Gori smatramo jednom od nabriljantnih ličnosti svoje države. Zato svoj mojoj braći Muslimanima, Bošnjacima, Albancima, Azerbejdžancima i svima pripadnicima islamske vjere želim da tokom mjeseca Ramazana pokažu najljepše i najtrajnije vrijednosti vjere kojoj pripadaju i koja krasi sve njihove vrline. Neka moja lijepa Crna Gora i kroz moj lični odnos prema mojoj braći Bošnjacima-Muslimanima bude ona koja će dijeliti sve vrijednosti multikulture prema svim narodima koji žive na njenim prostorima. Ili kako je to poslanik (Muhamed) lijepo rekao: ,,Niko od vas neće biti vjernik sve dok ne bude želio svome bratu ono što sebi želi. ”

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.