Roditelji moraju uhvatiti korak s djecom

“Najsigurniji pristup prostorima od čovjeka ka roditelju, od čovjeka ka njegovom djetetu je da kažemo i ubijedimo se u to da su naši roditelji bolji od nas i da su naša djeca bolja od nas.
Ilustracija: Jerome Masi
Ilustracija: Jerome Masi
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Prof. Edin Tule, teolog, psiholog, poliglota, psiho-terapeut, autor je i nekoliko knjiga, kao i brojnih članaka i kolumni. Profesor koji mnogo pažnje posvećuje radu s mladima kroz direktne razgovore i odnosu roditelja prema djetetu i obratno

“Najsigurniji pristup prostorima od čovjeka ka roditelju, od čovjeka ka njegovom djetetu je da kažemo i ubijedimo se u to da su naši roditelji bolji od nas i da su naša djeca bolja od nas. To je lahko reći ali teško je sebe ubijediti i istinski slati takvu vibraciju da roditelji osjete da stvarno imamo takvo o njima mišljenje da ih uvažavamo i to moramo onda dokazati. A to je posjetama, interesovanjem, pitanjima, oduševljenjem koje pokazujemo i da ih uzimamo za nepresušan izvor mudrosti, znanja i s nimamo svaki susret s njima. Do te mjere nam je to važno. A ne da ih sažaljevamo do te mjere kao njih je vrijeme pregazilo kao mi smo pametniji, bolji, brži.

Ili, naša djeca koja su već bolja od nas hajde da mi učimo od njih. Samo da se otvorimo, nakačimo na blagodat njihovog vremena. Zbog medija, ekrana, igrica, profitirali su iako ima određenih oštećenja iI treba voditi računa o svemu tome ali ubijeđen sam kroz rad s mladima da su mnogo brži od vlastitih roditelja, a roditelji to moraju priznati i pokušati hvatati korak s njima, interesovati se za ono za šta se oni interesuju i ulaziti u partnerstva”, ističe prof. Edin Tule.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.