Poseban ramazanski ugođaj zahvaljujući Islamskom centru

Naš Islamski centar je zaista jedan dragulj u Zagrebu, u Rijeci i u ovim drugim džematima, to je nešto što je oaza dženeta ili parče dženeta na ovome svijetu, to se može vidjeti u mjesecu Ramazanu.
Muftija Hasanović: U Zagrebu je poseban ramazanski ugođaj zahvaljujući Islamskom centru_625e0e83c420d.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

O ramazanskoj atmosferi u Zagrebu za Sandžak televiziju, govorio je predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj i muftija zagrebački Aziz ef. Hasanović.
On je tom prilikom istakao da zahvaljujući Islamskom centru u Zagrebu koji svako veče okupi preko hiljadu ljudi na teraviji, postoji poseban ramazanski ugođaj, što je teško postići u jednoj nemuslimanskoj zemlji kakva je Hrvatska.

„Posjetio sam i nekoliko džemata sada za vrijeme ramazana u Hrvatskoj, gdje god sam došao džamije su bile pune, zajednički iftari, obilje programa koji provode naši mualimi na terenu su jedno veliko ohrabrenje i poticaj nama da moramo graditi naše centre. Imali smo jedno veče donatorski iftar u Puli, vi znate da smo mi kupili 17 duluma zemlje u Pule za izgradnju jednog Islamskog centra gdje smo prikupljali donacije u svim našim džematima i koristim ovu priliku da se zahvalim svima koji su donirali, gdje smo u subotu navečer u prisustvo i zamjenika reisu-l-uleme i velikog broja naših vakifa i donatora skupljali novac kako bismo otplatili tu zemlju i kako bismo krenuli sa izgradnjom Islamskog kulturnog centra. Sinoć sam bio u Osijeku, u prepunom mesdžidu smo klanjali teravih namaz, a tako je i u svim našim džematima, što me veseli. Lijepo je i u Zagrebu boraviti za vrijeme ramazana, naš Islamski centar je zaista jedan dragulj u Zagrebu, u Rijeci i u ovim drugim džematima, to je nešto što je oaza dženeta ili parče dženeta na ovome svijetu, to se može vidjeti u mjesecu Ramazanu.“

Muftija Hasanović je najavio da će do ljeta biti i svečano otvorenje Islamskog centra u Sisku, gdje su u toku završni radovi.
„To je jedan unikatni Islamski centar koji će zaista po svojoj arhitekturi, po svojoj funkcionalnosti, po svojoj otvorenosti, biti ponos ne samo muslimanima u Sisku već i u cijeloj Hrvatskoj, ne samo muslimanima već i svim građanima Republike Hrvatske, jer će zasigurno Islamski centar u Sisku biti jedan dodatan dragulj u multikonfesionalnom mozaiku Republike Hrvatske. To je tako prepoznala i vlada Republike Hrvatske i pomogla je njezinu izgradnju i koristim se ovom prigodom zahvaliti TIKI, odnosno predstavniku Republike Turske i Erdoganu koga očekujemo na otvorenje, koji je dao punu potporu da TIKA zajedno sa nama bude graditelj ovog prekrasnog objekta koji će biti na ponos i diku svima nama.“
On je dao punu podršku porodici Zukorlić u namjeri da se istraže okolnosti i utvrdi uzrok smrti rahmetli akademika muftije Muamera Zukorlića.

„Šokantna je sama vijest da nas je napustio veliki alim, veliki prijatelj, veliki borac za islam i muslimane na ovim prostorima ali je još šokantnija vijest da postoji osnovana sumnja da je otrovan. U tom smislu, podržavam sve napore koji će osvijetliti smrt našeg rahmetlije i koji će donijeti istinu o smrti ali u tome se očekuje i osuda onih koji su to počinili. Kako će to ići, Allah najbolje zna, ali u svakom slučaju dajemo punu potporu porodici Zukorlić i svima onima koji su na putu da se rasvijetli i da se dođe do prave istine o našem akademiku Zukorliću.“

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.