Poseban ramazanski ugođaj zahvaljujući Islamskom centru

Naš Islamski centar je zaista jedan dragulj u Zagrebu, u Rijeci i u ovim drugim džematima, to je nešto što je oaza dženeta ili parče dženeta na ovome svijetu, to se može vidjeti u mjesecu Ramazanu.
Muftija Hasanović: U Zagrebu je poseban ramazanski ugođaj zahvaljujući Islamskom centru_625e0e83c420d.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

O ramazanskoj atmosferi u Zagrebu za Sandžak televiziju, govorio je predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj i muftija zagrebački Aziz ef. Hasanović.
On je tom prilikom istakao da zahvaljujući Islamskom centru u Zagrebu koji svako veče okupi preko hiljadu ljudi na teraviji, postoji poseban ramazanski ugođaj, što je teško postići u jednoj nemuslimanskoj zemlji kakva je Hrvatska.

„Posjetio sam i nekoliko džemata sada za vrijeme ramazana u Hrvatskoj, gdje god sam došao džamije su bile pune, zajednički iftari, obilje programa koji provode naši mualimi na terenu su jedno veliko ohrabrenje i poticaj nama da moramo graditi naše centre. Imali smo jedno veče donatorski iftar u Puli, vi znate da smo mi kupili 17 duluma zemlje u Pule za izgradnju jednog Islamskog centra gdje smo prikupljali donacije u svim našim džematima i koristim ovu priliku da se zahvalim svima koji su donirali, gdje smo u subotu navečer u prisustvo i zamjenika reisu-l-uleme i velikog broja naših vakifa i donatora skupljali novac kako bismo otplatili tu zemlju i kako bismo krenuli sa izgradnjom Islamskog kulturnog centra. Sinoć sam bio u Osijeku, u prepunom mesdžidu smo klanjali teravih namaz, a tako je i u svim našim džematima, što me veseli. Lijepo je i u Zagrebu boraviti za vrijeme ramazana, naš Islamski centar je zaista jedan dragulj u Zagrebu, u Rijeci i u ovim drugim džematima, to je nešto što je oaza dženeta ili parče dženeta na ovome svijetu, to se može vidjeti u mjesecu Ramazanu.“

Muftija Hasanović je najavio da će do ljeta biti i svečano otvorenje Islamskog centra u Sisku, gdje su u toku završni radovi.
„To je jedan unikatni Islamski centar koji će zaista po svojoj arhitekturi, po svojoj funkcionalnosti, po svojoj otvorenosti, biti ponos ne samo muslimanima u Sisku već i u cijeloj Hrvatskoj, ne samo muslimanima već i svim građanima Republike Hrvatske, jer će zasigurno Islamski centar u Sisku biti jedan dodatan dragulj u multikonfesionalnom mozaiku Republike Hrvatske. To je tako prepoznala i vlada Republike Hrvatske i pomogla je njezinu izgradnju i koristim se ovom prigodom zahvaliti TIKI, odnosno predstavniku Republike Turske i Erdoganu koga očekujemo na otvorenje, koji je dao punu potporu da TIKA zajedno sa nama bude graditelj ovog prekrasnog objekta koji će biti na ponos i diku svima nama.“
On je dao punu podršku porodici Zukorlić u namjeri da se istraže okolnosti i utvrdi uzrok smrti rahmetli akademika muftije Muamera Zukorlića.

„Šokantna je sama vijest da nas je napustio veliki alim, veliki prijatelj, veliki borac za islam i muslimane na ovim prostorima ali je još šokantnija vijest da postoji osnovana sumnja da je otrovan. U tom smislu, podržavam sve napore koji će osvijetliti smrt našeg rahmetlije i koji će donijeti istinu o smrti ali u tome se očekuje i osuda onih koji su to počinili. Kako će to ići, Allah najbolje zna, ali u svakom slučaju dajemo punu potporu porodici Zukorlić i svima onima koji su na putu da se rasvijetli i da se dođe do prave istine o našem akademiku Zukorliću.“

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.