Na još deset mjesta otvoriti džemate

Muslimani tamo gdje još nismo uspjeli uspostaviti džemat ili zajednicu prepušteni su sami sebi.
Saopćenje Mešihata_61d2f873e6b64.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Mešihat Islamske zajednice, Muftijstvo novosadsko, ima kapaciteta da na deset mjesta na tom području otvori džemate, a u nekim mjestima već se u završnoj fazi. Sve to govori koliko je bitna institucija, djelovanje kroz tu instituciju i da kao krovna, legalna i legitimna sve umreži kako bi čitavom društvu bilo lijepo, kaže novosadski muftija.

“Gdje god nemamo organizovanu zajednicu, organizovan džemat, tu bude problem. Muslimani tamo gdje još nismo uspjeli uspostaviti džemat ili zajednicu prepušteni su sami sebi, “topovsko su meso”, i zloupotrijebljeni su za sve moguće od političkih, ideoloških, socijalnih, ekonomskih i svih drugih nasrtaja. Ondje gdje imamo zajednicu sasvim je drugačije. Postoji dobra, jako ozbiljna saradnja s gradskim vlastima, oni nas razumiju po tom pitanju, pomijeraju se granice razumijevanja što je jako dobro I ide u dobrom pravcu.

Već u Subotici imamo mogućnost da se ezan uči petkom vani što je bilo nezamislivo. Radimo na tome da se odobre munare u Velikom Ritu, Adicama, Beočinu. U beočinu smo imali veliki iftar pod pokroviteljstvom gradonačelnice i sve su to neki pomaci. Dokaz je da se može zajedno živjeti, sarađivati, da muslimani participiraju aktivno na tom području. Nije, naravno, kao u Sandžaku, BiH, nema se još ta sloboda, ali s našim prisustvom i u medijima, poput gostovanja muftije Dudića a to su rijetke situacije barem dosad bile, da se i na tom području može čuti živa riječ i da se na profesionalan način objasni ljudima šta je islam i ko su muslimani”, kaže Nedžad ef. Hasanović muftija novosadski.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.