Zahvalnost najčasnijoj generaciji Armije R BiH

Bosna je odlukom o nezavisnosti ušla najteži period svoga postojanja, a Bošnjaci u bitku za opstanak.
779EC649-9417-4638-919A-2C29DFDF0CF0
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Hiljadugodišnju historiju bosanske državnosti, obilježile su razne ličnosti, organizacije. Kroz vremena Bosna je prolazila teške periode, posebno one pod okupacijom raznih carevina, kraljevina i komunističkog čudovišta nazvanog SFRJ.

Bosna je punih petsto dvadeset devet godina čekala na potpunu i istinsku obnovu državnosti i nezavisnosti. Kroz ovako dug vremenski period okupiranosti Bosne u kojem su se smjenjivali razni okupatori, sa istim ciljem da se Bosna porobi, njezini prirodni resursi iskoriste, da se ovlada njezinim prkosom i da se slomi kičma njezina naroda, koji je vezivno tkivo opstanka.

Gubitkom samostalnosti Bosne, Bošnjaci su postali sluge velikih interesa njezinih okupatora, sitan kusur za vraćanje raznih dugova i topovsko meso na bjelosvjetskim ratištima, na kojima su ostavljali svoje živote ratujući za tuđe interese, pod tuđim zastavama, daleko od svoje zemlje, obespravljeni, iskorišteni i potrošeni. Otetog identiteta, jezika, svedeni na vjersku skupinu u državi koju su upravo tako unakažene časti i ljudskih prava Bošnjaci osjećali „svojom“, mnogi su sanjali dan kad će sloboda biti pisana njezinim pravim imenom, a ne jednoumljem, ugnjetavanjem, poniženjem, otuđenjem. Čekali su Bošnjaci dan, kad će se pojaviti osoba koja će ih povesti iz ropstva i okupacije u slobodu identiteta, suvereniteta, digniteta, kad će kao autohtoni narod države bosanske ponovo dobiti svoj nacionalni identitet i prestati biti vjerska skupina o kojoj drugi odlučuju, a sami se malo šta pitaju.

I došao je trenutak kad su se počeli javljati prvi znaci slobode, prvi demokratski izbori, na kojima su se Bošnjaci (tada još uvijek muslimani, sa čuvenim pravom na veliko M) politički organizovali i izjasnili koga žele da ih predstavlja i kakve imaju ciljeva. Sa dolaskom demokratije, javila se i želja da se strgnu okovi više od pola milenija duge okupacije, da se oslobodi tutora i sa Istoka i sa Zapada, da Bosna konačno bude svoja u svojim granicama, u kojoj će se poštovati ljudska prava i slobode, gdje će se vjera slobodno svjedočiti, gdje se ljudi neće progoniti, zatvarati i ubijati samo zato što misle drugačije, što su slobodni da kažu to što misle i da se bore za ono u što vjeruju. Da Bosna izgrađuje sebe, a ne druge republike biše Jugoslavije.

Sa referendumom o nezavisnosti Bosne, nastupila je i višedržavna agresije od strane bivših jugoslovenskih republika prvo Srbije i Crne Gore, a poslije i Hrvatske, s ciljem da se biološki unište Bošnjaci, a samim time se stvori mogućnost za podjelu Bosne, odnosno njezin nestanak.

Bosna je odlukom o nezavisnosti ušla najteži period svoga postojanja, a Bošnjaci u bitku za opstanak. Sa već uvedenim embargom na uvoz oružja od strane Skupštine UN, Bošnjaci su goloruki prepušteni srpsko-hrvatskom agresoru na nemilost, svi su mislili da će se krvava priča završiti za par dana, a nestanak jednog naroda postati „fuss note“ u nekoj od svjetskih knjiga historije. Međutim, pojavilo se čudo bosanskog otpora, ta iskonska potreba čovjeka da se brani, da opstane. Niko nije računao na to da Bošnjak voli Bosnu više od samoga sebe, i da je Bosna opstajala i sačuvala se upravo zahvaljujući onima koji su je svojim životima branili.

U hiljadugodišnjoj državnosti bosanskoj, jedan od njezinih najznačajnijih datuma je 15. april 1992.godine kada je formirana najbolja organizacija u historiji Domovine, Armija R BiH, koja je odbranila nezavisnost, suverenitet, integritet, opstanak države Bosne. Armija R BiH koju je činila najčasnija generacija sinova i kćeri ove zemlje, ispisala je najsvjetlije stranice u historiji čovječanstva, sačuvala je obraz civilizacije, dokazala da se mogu pobijediti vojno nadmoćniji okupatori, da se može opstati i onda kad vam Svijet nepravdom veže ruke, da sudbina jedne zemlje i naroda nije u rukama moćnika, nego u odredbi Gospodara i odlučnosti njezinih građana da se bore.

Armija R BiH je svojim ratovanjem zadivila Svijet, način na koji se osvajala sloboda, oslobađali okupirani dijelovi Domovine izučavan je na mnogim vojnim akademijama svijeta.

Danas kad se pokušava promijeniti karakter rata, kad se nastoje izjednačiti strane srpskog-hrvatskog agresora sa stranom koja je branila Bosnu u njezine građane, Armijom R BiH, kad se nastoji montiranim sudskim procesima za ratne zločine, već odavno politički okupiranog Tužiteljstva BiH koje je pod velikosrpskim i velikohrvatskim utjecajem braniteljima ove zemlje staviti pečat odgovornosti i uprljati čast i čistoća naše borbe za opstanak, obaveza nam je braniti Armiju R BiH.

Promovisanjem vrijednosti borbe Armije R BiH, kulturom paćenja i sjećanja na blistave pobjede, njezine brigade i jedinice, čisti ratnu put i slobodu koju nam je donijela nećemo dozvoliti da laž pobjedi istinu.
Najčasnija generacija koja je ikada hodila ovom zemljom, pripadnici/ce Armije R BiH imali su tu čast pa poslije petsto dvadeset devet godina, bore se za slobodu, interes, čast, dostojanstvo Bosne i njezinih građana, da pjevaju svoju himnu, ratuju pod zastavom svoje Domovine, zastavom zlatnih ljiljana, da imaju svog vrhovnom komandanta, da budu gazije i šehidi za svoj toprak, svoju vjeru, svoju majku i Domovinu.

ZA sve što danas jesmo i što ćemo sutra imati priliku biti, za državu, slobodu, mir, dostojanstvo, suverenitet, integritet, dignitet, jezik, kulturu, vjeru, tradiciju. Za pravo da smo narod u svojoj vjeri, na svojoj zemlji, za osjećaj da smo postali faktor koji odlučuje, a ne obezglavljena skupina o kojoj odlučuju drugi, za slobodu govora, za uspravnu kičmu prvo zahvalimo Stvoritelju pa Armiji R BiH, njezinim najčasnijim pripadnicima, jer upravo je Armije R BiH najveći keramet Allahov ovom narodu.

Njihovi životi i njihova smrt na putu opstanka vjere, države i naroda je omogućila nama da danas jesmo i da sutra budemo.

Kad se sloboda bude pisala zlatnim slovima, treba je pisati kao Armija R BiH.

Neka je sretan 15. april – Dan Armije R BiH, najčasniji i dan u historiji bosanskoj. Hvala vam najčasnija generacijo za krv, znoj, suze, za živote i dijelove tijela koje ste dali za opstanak jedine nam Domovine RBiH, za opstanak Bošnjaka i svih časnih građana ove zemlje.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.