Virtuelni razgovor sa Sigmundom Freudom

Danas nam tehnika i nauka omogućuju da ostvarimo snove i želje koje dugo vremena prije nismo mogli ostvariti.
Virtuelni razgovor sa Sigmundom Freudom_6258b2d6118c5.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Dok cijeli svijet priča o metaverzumu i sve veći broj globalnih korporacija ulaže u reklamiranje u virtualnom svemiru, Turistička zajednica grada Beča predstavlja novu atrakciju – razgovor sa Sigmundom Freudom.

Naravno, ne u verziji od krvi i mesa, nego njegovu digitalnu inačicu. Fenomen digitalno proširene stvarnosti se tokom pandemije koronavirusa ubrzano razvijao. U akciji Get me out, Freud! Bečka turistička zajednica šalje korisnike na putovanje u Decentraland, jedan od nekoliko virtuelnih svjetova koje skupa čine metaverzum, a gdje se trenutno nalazi 600.000 korisnika iz SAD-a i Evrope.

“Danas nam tehnika i nauka omogućuju da ostvarimo snove i želje koje dugo vremena prije nismo mogli ostvariti. Sigmund Freud je ne samo prepoznao da čovjeka pokreću želje i fantazije već je našao i načine kako se nositi sa osjećajem neispunjenosti, nedostatka i gubitka. Freud nam dakle može pomoći da shvatimo šta ljudi stavljaju na kocku ako se izgube u virtuelnom svijetu, kaže Daniela Finzi, naučna direktorica Muzeja Sigmund Freud.

Avatar Sigmunda Freuda tokom interakcije sa korisnicima iste savjetuje kako se odmoriti od virtuelnog svijeta. Ako poželite s njim razmijeniti koju riječ, to ćete i moći učiniti do 29. aprila putem linka za registraciju getmeoutfreud.vienna.info te ujedno osvojiti i jedno od deset putovanja u austrijsku prijestolnicu kao i 100 ulaznica za Muzej Sigmunda Freuda.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.