Održana sjednica Vijeća muftija

Sjednica je održana u Sarajevu, pod predsjedavanjem reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića.
Održana sjednica Vijeća muftija_62581fc1e7e60.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Na danas održanoj 32. redovnoj sjednici Vijeća muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini usvojen je niz pravila o raspolaganju vakufskom imovinom.

Sjednica je održana u Sarajevu, pod predsjedavanjem reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića.
Vijeće muftija je usvojilo Zapisnik s 31. redovne sjednice, kao i odluke donesene na 15. i 16. telefonskoj sjednici Vijeća muftija.

Također, na današnjoj sjednici usvojena je i Informacija o značajnijim aktivnostima reisul-uleme i drugih članova Vijeća muftija između dvije sjednice Vijeća, te Izvještaj o radu Vijeća muftija za 2021. godinu. Razmatran je i usvojen Izvještaj o radu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini za 2021. godinu, Izvještaj o finansijskom poslovanju Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini za 2021. godinu, Nacrt Pravilnika o dodjeli murasele.

Razmatran je i usvojen i Prijedlog Pravila o uvakufljenju, Prijedlog Pravila o izdavanju u zakup vakufske imovine, Prijedlog Pravila o transformaciji vakufske imovine, prijedlozi Vakufske direkcije za novim uvakufljenjima i transformacijama vakufske imovine.

Također je razmatran i usvojen Izvještaj o mektepskoj pouci u 2020/21. godini, Prijedlog revidiranog nastavnog plana i programa Studijskog programa Socijalna pedagogija na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću, prijedlog Programa cjeloživotnog obrazovanja – Kurs “Uvod u izučavanje islama” na Fakultetu islamskih nauka (FIN) Univerziteta u Sarajevu.

Razmatran je i usvojen prijedlog Kurikuluma nastavnog predmeta Islamska vjeronauka za osnovne škole i gimnazije na području Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), te neka tekuća pitanja iz nadležnosti Vijeća muftija.

Na kraju sjednice predstavljan je istraživački i izložbeni projekat “Islam i Evropa u iskustvu Bosne” Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.