Održana sjednica Vijeća muftija

Sjednica je održana u Sarajevu, pod predsjedavanjem reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića.
Održana sjednica Vijeća muftija_62581fc1e7e60.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Na danas održanoj 32. redovnoj sjednici Vijeća muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini usvojen je niz pravila o raspolaganju vakufskom imovinom.

Sjednica je održana u Sarajevu, pod predsjedavanjem reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića.
Vijeće muftija je usvojilo Zapisnik s 31. redovne sjednice, kao i odluke donesene na 15. i 16. telefonskoj sjednici Vijeća muftija.

Također, na današnjoj sjednici usvojena je i Informacija o značajnijim aktivnostima reisul-uleme i drugih članova Vijeća muftija između dvije sjednice Vijeća, te Izvještaj o radu Vijeća muftija za 2021. godinu. Razmatran je i usvojen Izvještaj o radu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini za 2021. godinu, Izvještaj o finansijskom poslovanju Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini za 2021. godinu, Nacrt Pravilnika o dodjeli murasele.

Razmatran je i usvojen i Prijedlog Pravila o uvakufljenju, Prijedlog Pravila o izdavanju u zakup vakufske imovine, Prijedlog Pravila o transformaciji vakufske imovine, prijedlozi Vakufske direkcije za novim uvakufljenjima i transformacijama vakufske imovine.

Također je razmatran i usvojen Izvještaj o mektepskoj pouci u 2020/21. godini, Prijedlog revidiranog nastavnog plana i programa Studijskog programa Socijalna pedagogija na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću, prijedlog Programa cjeloživotnog obrazovanja – Kurs “Uvod u izučavanje islama” na Fakultetu islamskih nauka (FIN) Univerziteta u Sarajevu.

Razmatran je i usvojen prijedlog Kurikuluma nastavnog predmeta Islamska vjeronauka za osnovne škole i gimnazije na području Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), te neka tekuća pitanja iz nadležnosti Vijeća muftija.

Na kraju sjednice predstavljan je istraživački i izložbeni projekat “Islam i Evropa u iskustvu Bosne” Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Budimo prijatelji

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.