Puna podrška Islamske zajednice u rasvjetljavaju istine o smrti rah. muftije Zukorlića

Kao Islamska zajednica tražimo od nadležnih organa da budu profesionalni i da ovaj naš apel, poziv i zahtjev, vrlo ozbiljno shvate.
Puna podrška Islamske zajednice u rasvjetljavaju istine o smrti rah. muftije Zukorlića_62557ccb029f3.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Predsjednik Mešihata muftija dr Mevlud ef. Dudić primio je porodicu rahmetli akademika muftije Muamera Zukorlića, koja ga je obavijestila o saznanjima do kojih su došli nakon određenih ispitivanja, a na osnovu kojih imaju osnovanu sumnju da rahmetli akademik muftija Muamer Zukorlić nije umro prirodnom smrću, već da je otrovan.

Muftija Dudić je tom prilikom istakao da je porodica Zurkolić obavijestila Islamsku zajednicu o svim detaljima, te da će imati punu podršku Islamske zajednice kako bi se došlo do istine.
– Islamska zajednica je preča i bitnija od bilo čega drugoga, a imajući u vidu da rahmetli Muftija nije bio običan insan i da nije pripadao samo njemu, već je podjednako pripadao čitavom ummetu, a posebno ovoj Islamskoj zajednici jer je najzaslužniji za njen prosperitet i uspjeh, te su shodno tome oni smatrali da mene i moje saradnike, odnosno našu zajednicu trebaju i obavijestiti, da su nakon određenih saznanja pokrenuli sudski postupak protiv N.N. lica, ne sumnjajući u bilo koga ali želeći da saznaju istinu i da se istina istinom prikaže.

U tom smislu, Islamska zajednica će dati punu podršku porodici rahmetli muftije Muamer ef. u traženju istine, razotkrivanju istine, kako i na koji način je preselio i ima li elemenata ljudskog faktora. Naša zajednica će biti njima na raspolaganju i učinit ćemo sve da se do istine dođe. Također, kao Islamska zajednica tražimo od nadležnih organa da budu profesionalni i da ovaj naš apel, poziv i zahtjev, vrlo ozbiljno shvate. Svakako da u ovom mubarek danu šaljem poruku svim vjernicima i svim ljudima da se sustegnu od bilo kakvih izjava, smutnji, prenošenja, licitiranja, targetiranja, etiketiranja ili bilo čega. Istina je istina onog momenta kada se sazna, sve dotle mi smo se saglasili da nećemo nikoga optuživati, niti ćemo sumnju iznostiti na bilo koga od ljudi. Svakako da imamo pravo na istinu, vjerujem i očekujem od nadležnih organa da budu profesionalni, a od vjernika očekujem da se suzdrže i da čuvaju svoj jezik kako se ne bi ogriješili.

Sin rah. muftije Zukorlića i predsjednik Stranke pravde i pomirenja Usame Zurkolić se zahvalio Islamskoj zajednici na nesebičnoj podršci i pomoći koju im pružaju u ovom veoma teškom trenutku, ističući da žele potpuno jasnu i nedvosmislenu istinu, na osnovu koje će dalje temeljiti njihovo djelovanje.

– Mi smo Islamsku zajednicu informisali o svim važnim detaljima do kojih je porodica u svojim internim istraživanjima došla, iz razloga što je rahmetli muftija Zukorlić bio utemeljitelj Islamske zajednice i višedecenijski predvodnik Islamske zajednice i Islamska zajednica je adresa gdje se mi ponajprije kao muslimani želimo obratiti po podršku i pomoć u ovom jednom veoma teškom trenutku, ne samo za našu porodicu nego za cjelokupan muslimanski i bošnjački narod u Sandžaku, Srbiji i Zapadnom Balkanu. Mi smo muftiju Dudića zajedno sa svojim saradnicima informisali i da smo podnijeli krivičnu prijavu i time je i zvanično započeo proces pred državnim organima Republike Srbije.

Sada nam je u interesu da u potpunosti rasvijetlimo pod kojim okolnostima je rahmetli akademik muftija Zukorlić preselio, želimo potpuno jasnu i nedvosmislenu istinu i na osnovu nje ćemo dalje temeljiti naše djelovanje i naše korake. Naravno, ovo što smo mi sproveli kao porodica, to nam samo daje za pravo da imamo osnovanu sumnju i dok se to ne rasvijetli u potpunosti, onako kako je pravilo, običaj i zakon, mi ćemo stojati pri stavu da imamo isključivo osnovanu sumnju. To podrazumijeva da nemamo pravo i mi smo se kao porodica saglasili, imamo u tome i podršku Islamske zajednice da apsolutno ni u koga i ni u koji pravac ne upiremo prstom i na taj način izazivamo bilo kakvu vrstu fitneluka i otežamo cijeli proces.

Ja se zahvaljujem i porodici koja sabura i dostojanstveno podnosi ove teške trenutke i Islamskoj zajednici koja nam je ukazala nesebičnu podršku i stavila svoje resurse na raspolaganje, sve što nam bude moglo pomoći u ovom procesu. Želimo da emocije prevaziđemo tako što ćemo proći zajednički kroz cijeli ovaj proces, pred nama su neki teški trenuci koje ćemo morati da prođemo u procesu istrage, ali je jako važno da sve ono što ne koristi istrazi ne plasiramo u javnost i da se držimo samo informacija koje su plasirali relevantni faktori iz porodice i oni koji su uključeni u ovaj proces, da se ne bi u bilo kojem smislu cjelokupna istraga ugrozila.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.