Kratak komentar na tekstove Dinića i Miloševića

Ovi izbori su, očekivano, pokazali – kao i nedavna istraživanja domaćeg javnog mnjenja – da i režim i opozicija, te žitelji Srbije nezavisno od toga da li su režimski ili opoziciono nastrojeni lako i bez previše razmišljanja staju na stranu Rusije.
Ilustracija: Benedikt Luft
Ilustracija: Benedikt Luft
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Znaju Rastislav Dinić i Srđan Milošević da sa zanimanjem i zadovoljstvom čitam njihove tekstove. Kao što manje-više često i razgovaram s obojicom ne bih li bolje razumeo događaje u Srbiji koji i njih i mene tište. Iako mi se čini da ispravno shvatam šta hoće da kažu u svojim novim tekstovima, čudi me što obojica insistiraju na tome da je domaći zaokret udesno čvrsto vezan za naprednjačku odnosno desetogodišnju Vučićevu vlast u Srbiji. Dinić izričito referira na moj tekst i kaže da moja teza o Srbiji kao homogenom i radikalno desno nastrojenom društvu može da važi samo ako se kaže – naprednjačka Srbija.

Nešto slično Diniću, mimo mog teksta, kaže i Milošević kada elaborira o uspehu Zavetnika na netom održanim i još nezavršenim izborima. Kao, mediji su dizajnirali radikalno desno Srbiju, a sve po Vučićevom nacrtu i za njegove potrebe.

S tim u vezi, treba reći barem dve stvari. Prvo, zaključak, barem moj, o radikalskim zastranjenjima Srbije ne temelji se na rezultatima najnovijih izbora. Ti rezultati samo potvrđuju tvrdnju, ali nisu osnov da se ona formuliše. Drugo, imamo barem dva pokazatelja za kontinuirano desničarenje Srbije. Prvi je odnos prema ratu u Ukrajini, odnosno agresiji Rusije na tu zemlju. Ovi izbori su, očekivano, pokazali – kao i nedavna istraživanja domaćeg javnog mnjenja – da i režim i opozicija, te žitelji Srbije nezavisno od toga da li su režimski ili opoziciono nastrojeni lako i bez previše razmišljanja staju na stranu Rusije i ako baš ne opravdavaju njenu agresiju, onda su sasvim sigurno za to da Srbija ne uvodi sankcije toj zemlji.

Milošević će reći da to nisu izvorni stavovi žitelja Srbije (šta god bi to moglo biti). Naprotiv, on kaže da su ti stavovi generisani režimskom političkom i medijskom propagandom. To nije tačno. Većinski stav javnosti prema ratu u Ukrajini direktan je izvod ovdašnjeg većinskog stava prema ratovima i zločinima srpske strane iz devedesetih. Kada se gleda javno mnjenje od 2000. naovamo, vidi se jasan kontinuitet svih dosadašnjih vlasti kao i većine žitelja (vidi o tome redovna istraživanja Beogradskog centra za ljudska prava) Srbije o stavovima prema ratovima iz devedesetih: od toga ko je kriv za te ratove pa do odnosa prema zločinima srpske strane u njima. Stavovi prema ratu u Ukrajini praktično su preslikani stavovi prema ratovima iz devedesetih.

Stoga kriviti naprednjake (to jest novoradikale) ili samog Vučića za tobože nedavni, dakle decenijski zaokret udesno promašuje suštinu. Nije reč o nedavnom zaokretu, već o višedecenijskom radikalnom desničarskom kontinuitetu. A ako bismo baš hteli da kažemo kad je Srbija skrenula – jer, Dinić je u pravu, nema smisla govoriti o tome da je neko, bilo koje, društvo u svojoj suštini ovakvo ili onakvo, pa dakle ni radikalno desničarsko – onda se moramo vratiti u osamdesete ili, preciznije, njihovu drugu polovinu. Ovi izbori nam dakle nisu otkrili ništa novo. Oni su samo potvrdili kontinuitet. Vučić nije nikakav reformator ili revolucionar u tom ideološkom smislu: on je samo udobno zajahao na već pripremljeno nacionalističko sedlo.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.