Kad dronovi sade šume

Gubici zelenih površina utiču na klimatske promene i na druge negativne aspekte s kojima se naša planeta već suočava.
IMG_1610
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Kanadska kompanija Flash Forest se bavi pošumljavanjem ogoljenih predela, a za to koristi dronove koji uspevaju da poseju i do 100 hiljada semenki na dan.

U procesu se dakle ne koriste mladice, već semenke, a letelice pomažu i nakon sadnje, jer se vraćaju na „mesto zločina“, nadgledaju mlado drveće i po potrebi ga prehranjuju. Planeta Zemlja je od 1990. godine izgubila milijarde hektara šuma, a posledice su nesagledive. Iako čovek misli da sve može sam, bez drveća ipak ne može. Gubici zelenih površina utiču na klimatske promene i na druge negativne aspekte s kojima se naša planeta već suočava.

Kompanije kao što je Flash Forest bi to mogle da ublaže, jer kombinuju moderne tehnologije i podatke o tome koje biljke rastu u okruženju, zahvaljujući čemu biraju semenke koje imaju najveću verovatnoću da izrastu u dragocena stabla. Krajnje je vreme da se nešto preduzme.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.