Don Kihot guta žabe

Odavno nas je uzeo na zub, možda sad procenjuje da smo kuvani i pečeni da progutamo sve njegove planove?
Ilustracija: Kyle McQueen
Ilustracija: Kyle McQueen
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Pošto nas je godinama ubeđivao da su vetrenjače sve do jedne zapravo opasne ale i aždaje koje on pobeđuje levom rukom, sada, kada je pobedio u prvom krugu – doduše, zahvaljujući i tome što se njegov verni Sančo Pansa nije kandidovao na predsedničkim izborima a presešće mu to što na republičkim i gradskim jeste – predsednik Srbije je najavio da će da proguta žabu. Što je velika novina jer je cirkus koji je do sada vodio imao samo gutače vatre, gutače slova i slogova, premetače slogova…

Novost je i to što će donkihotići sada u cirkusu, čuj mene, parlamentu, umesto opozicionara kojih nije bilo ni u skupštini ni na medijima a na koje su neprekidno bljuvali vatru, imati stvarne vetrenjače, čuj mene, ljude.

Ali je ipak najveća novost to što, budući da u beogradskom parlamentu trenutno nema nikakve većine, večiti zamenik gradonačelnika ne zna hoće li i kome biti štitonoša.

No, vratimo se na žabu (bljak!). Da li je u pitanju donkihotovska žaba, odnosno da li će predsednik Srbije progutati na primer punjene lignje a nama objasniti da su to bile Đinđićeve žive žabe od kojih najveću treba progutati prvu? Da li pod gutanjem žabe misli samo na razgovor sa predsednikom najjače opozicione liste? Ili na zavrtanje ušiju kojim prete i sa zapada i sa istoka – doduše, rekao je da ga je predsednik Rusije zvao samo da mu podnese raport sa bojnog polja, ali đavo bi ga znao šta se iza brda zvanog Hill valja.

Ili je pod žabama mislio na nas? Pa, kuva nas deceniju na tihoj vatri a mi još nikako da iskočimo iz lonca. Je li procenio da smo al dente? Odavno nas je uzeo na zub, možda sad procenjuje da smo kuvani i pečeni da progutamo sve njegove planove?

Ali, koji su mu planovi? Za želje znamo – kao i onaj Don Kihot, i ovaj žudi za slavom i veličinom. Samo što je onaj bio pod uticajem čitanja viteških romana a ovaj je pod uticajem neke druge, ponajmanje viteške literature, da ne kažem radikalske.

I finalno – onaj je od medija imao samo Sanča Pansu, ovaj još uvek ima onolike medije koji će od lignje napraviti žabu, od žabe vetrenjaču, od vetrenjače zmaja, od zmaja… Pa od zmaja vitezove, od muve magarca, od desničara nacionalnu opasnost (a on im obezbeđivao i medijski i radni prostor, čak i prostorije kancelarije za KiM), od izbora rat do istrebljenja, od rata profit. Od nas budale.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.